Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестиращи в Англия палят кофи за боклук.
Протестиращи в Англия палят кофи за боклук.

Властите се заканиха да тикнат в затвора всички, участвали в безредиците

Редица английски градове са обхванати от насилие, палежи и грабежи, след като крайнодесни групи организираха антиимигрантски протести през почивните дни. Десетки полицаи са ранени, а стотици участници в безредиците са арестувани.

Британският премиер Киър Стармър свика в понеделник спешно съвещание на комитета за кризисни ситуации “Кобра”, за да решат как да се справят със случващото се, което някои английски медии определят като много близко до национален хаос. Два хотела, в които са настанени чужденци, търсещи убежище в Обединеното кралство, са атакувани от маскирани младежи. Част от прозорците им са изпочупени, а някои от вратите им - запалени.

Джамии са замеряни с камъни и бомбички

и се е наложило да спрат службите си за неопределено време. В някои градове пък крайнодесните протестиращи са си позволили да спират коли, за да проверяват дали в тях се возят имигранти, или “бели англичани”.

Протестните им акции започнаха, след като 17-годишно чернокожо момче атакува с нож малки деца по време на летен семинар в английския град Саутпорт преди седмица. Успя да убие три момиченца и рани сериозно други 6, както и двете им учителки. Тъй като убиецът е малолетен, първоначално самоличността му не бе разкрита, както предвижда британското законодателство. Това обаче доведе до серия от спекулации онлайн и твърдения, че той е нелегален имигрант, добре познат на английските специални служби заради други престъпления. И макар полицията да ги отхвърли, а съдията по делото за убийството да разреши името му да бъде назовано, призивите за антиимигрантски протести се засилиха. Този път аргументът бе, че макар самият убиец да е роден във Великобритания, родителите му са от Руанда.

Това не са протести, а насилие, коментира британският премиер след заседанието на “Кобра”. Стармър заяви, че има цяла армия от полицаи, готови да се намесят, ако безредиците продължат. Също така специалните служби са по петите на онлайн организаторите им, а съдилищата имат готовност да работят денонощно, за да вкарат бързо зад решетките извършващите престъпления по английските улици.

КИЪР СТАРМЪР
КИЪР СТАРМЪР

Основно мюсюлманската общност е на прицел на протестиращите. Затова и джамиите ще получат допълнителна охрана, за да могат да възстановят службите си и хората без страх да се върнат в тях за молитви.

Премиерът коментира, че случващото се е “крайнодесен бандитизъм”, който няма място в британското общество. Думите му бяха потвърдени и от десетки доброволци, стекли се часове след нападенията да чистят и възстановяват разрушеното от маскираните младежи.

Депутати обаче настояха

да се прекъсне лятната ваканция на парламента,

тъй като безредиците показват в какъв сериозен проблем се е превърнала увеличаваща се непрекъснато имиграция на Острова. Според тях трябват много по-радикални законодателни мерки срещу насилието по английските улици, но също и за спиране на хилядите чужденци, които пристигат нелегално в Обединеното кралство с надуваеми лодки през Ламанша.

Малайзия и Нигерия първи предупредиха гражданите си да бъдат внимателни по време на пътуванията си до Великобритания, да стоят далеч от места за протести, тъй като има повишен риск от насилие и безредици.

Служител на един от нападнатите хотели с имигранти разказа пред Би Би Си, че е трябвало да строят барикади с хладилници и мебели, докато полицията успее да отблъсне протестиращите и да евакуира 240-те обитатели на сградата. Той описа преживяването като абсолютно ужасяващо.