Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

52-годишният Джулиан Асанж напусна Лондон в понеделник с частен самолет.
СНИМКА: РОЙТЕРС
52-годишният Джулиан Асанж напусна Лондон в понеделник с частен самолет. СНИМКА: РОЙТЕРС

Основателят на „Уикилийкс" ще живее в Австралия, жена му и децата вече го чакат там

След 14-годишно надиграване с правосъдните системи на няколко държави Джулиан Асанж се връща в родната си Австралия като свободен човек. Основателят на „Уикилийкс" сключи сделка със САЩ да се признае за виновен по щатския закон за шпионаж, но да му бъде присъдено наказание от 62 месеца лишаване от свобода, равняващо се на времето, прекарано вече в английски затвор.

По този начин бе разрешен продължителен съдебен спор, свързан с искане той да бъде екстрадиран от Обединеното кралство в Америка, за да бъде съден по 18 обвинения, свързани с оповестяването стотици хиляди секретни военни и дипломатически документи за участието на Вашингтон във войните в Афганистан и Ирак. Адвокатският му екип оспори на всички възможни съдебни инстанции в Лондон опитите на САЩ да прехвърлят Асанж на своя територия, за да го съдят за най-големия пробив в сигурността на поверителните си информационни масиви.

Основната теза на неговата защита бе, че той е извършвал журналистическа работа чрез платформата си „Уикилийкс", оповестявайки въпросните документи и преследването му е репресия срещу свободата на словото. Адвокатите му изразиха също опасения, че Асанж може да умре, ако бъде екстрадиран, защото здравето му е изключително влошено. Така той прекара повече от 5 години в лондонския затвор „Белмарш", където попадна, след като преди това седем години пък се укриваше в посолството на Еквадор в британската столица.

52-годишният Джулиан Асанж напусна Лондон в понеделник с частен самолет, който трябваше да осигури безопасното му транспортиране до съд в Северните мариански острови. Екзотичното място е американска територия в Тихия океан, но е достатъчно далеч от континенталната част на САЩ, в която основателят „Уикилийкс" по никакъв начин не иска да попада. Причината е, че той изпитва дълбоко недоверие към американските власти, даже подозира, че има заговор за неговото убийство. Освен това островите са само на около 3200 километра от Австралия, където той се надява да продължи живота си като свободен човек.

В поредица от интервюта съпругата му Стела Асанж разкри, че вече го очаква там заедно с двете им деца. Според нея мъжът й ще поиска помилване, веднага след като се признае за виновен по едно обвинение и бъде осъден в Северните мариански острови в сряда. Самолетът, с който се извършва сложната операция по неговото освобождаване, струва около половин милион долара. Сумата е платена от австралийското правителство, но ще започне кампания сред поддържниците му по света за събиране и връщане на крупната сума, обясни Стела Асанж.

Тя стана част от адвокатския екип на основателя „Уикилийкс", след като през 2010 г. Швеция издаде европейска заповед да бъде арестуван по обвинения в сексуално насилие. Първоначално Джулиан Асанж получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон. Той успя да убеди дипломатите му, че всъщност е преследван по политически причини заради работата си за онлайн платформата за разследвания и го грози екстрадиране в САЩ, където не вярва, че ще получи правосъдие. Адвокатите му твърдяха, че може да бъде осъден на общо 175 г. затвор по 18-те обвинения, за които американските власти го издирват.

Асанж прекара седем години в еквадорското посолство, по време на които стана баща на две деца от адвокатката си. Двамата се ожениха в затвора „Белмарш", където той попадна през 2019 г., след като Еквадор оттегли закрилата си над него и трябваше да напусне дипломагическата мисия в Лондон.

Миналия месец Върховният съд в Лондон позволи на Асанж да подаде нова жалба срещу искането на САЩ за екстрадирането му, което според хора от неговия екип е било възприето като знак, че трябва да се върви към постигане на компромисно споразумение, тъй като е възможно да се стигне до отказ той да бъде предаден на американските власти. Австралия е използвала този момент, за да увеличи натиска си за намиране на изход по дипломатически път. Тя е уверила, че Джулиан Асанж е добре дошъл да се върне в родината си и ще съдейства той да се изправи пред американското парвосъдие при пълни гаранции за неговата сигурност, преди това да се случи. Така се е стигнало до сложната операция по неговото освобождаване.

И американските, и британските власти отказаха коментар за нея с мотив, че случаят е предмет на текущо съдебно производство. Бившият американски президент Майк Пенс обаче разкрикива посигнатото споразумение. Той написа в социалните мрежи, че това е съдебна грешка, тъй като никога не трябва да има избягване на затвор, когато става въпрос за застрашаване на националната сигурност на САЩ.

Според бившия главен редактор на „Гардиън" Алън Ръсбриджър обаче освобождаването на Асанж е отдавна закъсняло и петте му години в затвора ще въздействат възпиращо на много журналисти, които получават достъп до секретна информация. Двамата са работили по серия публикации в британския вестник, които по думите му са били аплодирани като едни от най-важните истории за този век. „Не е тайна, че той е труден човек за работа. Националната сигурност във всички сфери на живота обаче трябва да се държи под наблюдение", заяви Ръсбриджър пред Би Би Си.