Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Възраждане" на среща при президента.
"Възраждане" на среща при президента.

Има ли външна намеса в работата на Българската православна църква и в избора на нов патриарх. Този въпрос обсъдиха президентът Румен Радев и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Направим съм официално запитване там, където трябва, и съм получил отговор, че няма заплаха, или поне не заплаха от този мащаб. Нека оставим църквата. По принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не се бъркат в духовното, призова Радев.

Разговорът им е част от консултациите, които държавният глава провежда с парламентарните политически сили преди завъртането на рулетката с мандатите за съставяне на правителство.

В понеделник Радев разговаря с първите три сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. След срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи правителство на малцинството с премиер от своята партия. ДПС пък поиска президентът да е медиатор в разговорите между политическите сили. ПП-ДБ потвърди позицията си, че остава в опозиция.

Какво си казаха Румен Радев и Костадин Костадинов - гледайте тук:

"Възраждане" на консултации при президента

"Възраждане" дойдоха на консултации при президента Румен Радев

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Понеделник, 24 юни 2024 г.

Категорично не бихме подкрепили правителство на малцинството. Винаги сме били принципни в отношението си към тези политически сили. Големият проблем е, че имаме два огромни камъка, които са легнали върху политическата система и я смазват - ГЕРБ и ДПС, каза Костадин Костадинов. Дори и да се състави кабинет, той ще агонизира. Кабинет с купени депутати няма да просъществува дълго. Той ще гръмне, това ще е "Орешарски 2", той ще влезе рано или късно в протестна спирала, предупреди лидерът на "Възраждане".

Той декларира готовност, ако третият мандат бъде връчен на "Възраждане", да предложи правителство. 125 са мандатите в този парламент, различни от ГЕРБ и ДПС, обясни Костадинов. И призова другите сили ясно и категорично да покажат на гражданите, че може да има правителство извън ГЕРБ и ДПС. Предложението на "Възраждане" е за широк кабинет с консенсусна личност начело.

Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за съставяне на правителство. Бихте ли съставили управленско мнозинство и правителство с мнозинство, което ще се крепи на политическа сила, която е под чуждо влияние, както вие твърдите това за най-малката политическа сила, попита го Радев. И призова "Възраждане" да говорят с всички.

Нито един от избирателите на тази сила не е гласувал за това, което видяха като резултат от своите избраници. Ние сме длъжни да уважаваме избирателите на тези хора, всички избиратели, дори тези на ГЕРБ и ДПС, защото голяма част от тях са тежко зависими, става въпрос за ново модерно политическо робство, отвърна Костадинов.

Правим стрес тест на българската политическа система, за да започнат да падат маските. Всички по време на кампанията говореха, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС, но още първата седмица започнаха да се огъват. Имаме различия и разминавания с ПП-ДБ, но не са преодолими, защото по една точка сме единни - не искаме България да се управлява от ГЕРБ и ДПС. И ако ние можем да преглътнем егото си и да протегнем ръка, защо и те да не го направят.

Той отново поиска от Румен Радев да свика КСНС за избора на патриарх, заради заплахата от пълзяща украинизация в църквата ни. Не можем да се месим пряко на църквата, но трябва да имаме становище. Не чухме вашия отговор, обърна се Костадинов към държавният глава.

Загрижен съм и следя отблизо процесите в БПЦ. По отношение на вашето писмо, в което твърдите за изключително груба външна намеса - направим съм официално запитване там, където трябва, и съм получил отговор, че няма заплата, или поне не заплаха от такъв мащаб. Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по конституция и закон. По принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не се бъркат в духовното, призова Радев. И обясни какво ще се случи на един КСНС с цялата политическа фрагментация и противоречивост, да подхване БПЦ, която отстоява своята независимост десетилетия наред. Нека предпазим православието от политическата демагогия. Но ако има наистина тежка, критично важна външна заплаха, можем да направим това, което вие искате, но към момента такава няма, допълни президентът.

Мога само да се радвам, че е така. Но съм разговарял с митрополити, които са изразявали своето съжаление за голямата грешка на Българския църковно-народен събор от 1870 г. за обявяване на независимост на Българската църква. В този случай ще ви се доверим, щом сте питали и са ви казали, че няма външна намеса - силно се надявам да е така, отвърна Костадинов.

Убеден съм, че БПЦ трябва да усеща загрижеността на обществото ни. Но нашата църква е достатъчно мъдра, устояла е на всякакви изпитания на времето и съм убеден, че тя ще гарантира и в момента гарантира своята независимост и самостоятелност, каза му Радев. Но допълни, че ако се наложи, ще се реагира.

Отправил съм официално запитване от органите, които би трябвало да имат официална информация по тези въпроси. Текат слухове, но напрежението там се поуталожи, обясни отново президентът.

Нека се занимаваме с политическия дневен ред, защото се намираме в най-дългата политическа криза в новата ни история, и той е дали ще има най-сетне стабилно и устойчиво правителство, призова Радев. 

Румен Радев посреща Костадин Костадинов
Румен Радев посреща Костадин Костадинов