Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венелина Гочева
Венелина Гочева

За Венелина Гочева политиците приличат на деца, които се въодушевяват да правят пакости, но когато прозорецът се счупи, не признават вина, дори ако камъкът е в ръката им

Формулата започва да се изчерпва, убедена съм, че няма да има правителство, заяви Венелина Гочева , издателят на "24 часа" в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. "Политиците приличат на деца, които се въодушевяват да вършат пакости, да правят мръсно на другарчето, но когато прозорецът се счупи, никой да не носи отговорност, дори камъкът да е в тях. Те са от едната страна, ние сме от другата - недоволни от това, което има на сергията, възмутени от тяхното поведение, двуличие и затова все по-малко са гласуващите.

В изборната нощ и след нея политолози търсеха причината за всичко, което се случва - за очаквания изборен резултат, за неочакваната ниска избирателна активност, за избухналото "Величие", което бе невидимо до юни. Чух, че причината е в отсъствието на приказката, която трябвало да бъде разказана на българите и с която те да бъдат привлечени към изборните секции, описа ситуацията днес Венелина Гочева.

И продължи: "Всъщност приказката у нас има 2 части. Първата е какви искаме да бъдем - богати, независими, да не влизаме във война, да сме представители на славен народ....И част от политическите сили показаха, че са умели разказвачи на тази първа част от приказката - "Възраждане", ИТН, новопоявилото се "Величие". Ако съберем гласовете за тях, те им дадоха 67 депутати, с един по-малко от победителя ГЕРБ.

Според Гочева липсват разказвачите на втората част от приказката - най-краткия път, по който да стигнем дотам, където ще бъдем всичко това, за което мечтаем. Кой може да разкаже тази приказка? Може да я разкаже ГЕРБ, те са управлявали дълго, имат качествени управленци, само че липсва "сговорната дружина", която да "повдигне планината" и да решим всички проблеми.

Втори в тази класация е ДПС - успех, който се подценява, а не бива, защото те направиха перфектна кампания. ДПС са готови винаги да "повдигнат планината", вече са участвали в подобен процес по времето на премиера Сергей Станишев и царя, и са показали, че могат да управляват. Само че всички в парламента се възползват от тяхната помощ, но никой не иска да се вижда ръката на ДПС, която ще участва в повдигането на планината.

ПП-ДБ изгубиха големия шанс, който им бе даден в последните избори - при липсата на алтернатива, младите гласуваха отново за тях, за да са готини и в тренда. Но ПП-ДБ не се възползваха от тази подарена позитивна енергия, а погрешно се съсредоточиха в омразата "не искаме да сме с Борисов и Пеевски", сякаш до онзи ден не бяха с тях. За БСП дори не ми се мисли, защото оплетени в тяхната вътрешна омраза, дори и избирателите им ги изоставиха.

Според издателя българите са раздразнени от двуличието на политическите играчи. Днес Кирил Петков нарича "Има такъв народ" "малкото ДПС", а 7 месеца в изпълнителната бе със Слави Трифонов, в парламента пък прекроява конституцията с голямото ДПС.

Губи значение самата формула на съставяне на правителствата, с която до този момент сме свикнали. Очевидно не сме готови да работим в екип и да управляваме в коалиция. Затова и в последните 3 години ни управляват служебни правителства, които си вършат работата прилично. Но си представете в тази ситуация ти да бъдеш български министър - на равно разстояние от всички политически сили, обаче да изпълняваш всяко тяхно желание за назначение или обществена поръчка. Формулата, с която избираме кабинети, започва да се изчерпва, убедена съм, че няма да има правителство, че ще бъде продължен мандатът на служебното правителство. Не напразно вече говорим, че Рая Назарян може да стане средващият служебен премиер, защото и с малкото си опит в парламента, тя е част от късата листа, която оставиха на президента да си избира министър-председател", каза още Гочева. Нейният извод е, че на всички партии им се иска, но не им стиска да влязат в правителство, защото е най-безопасно да не се носи отговорност пред поредни избори, от които всички се страхуват. Най-трудна и трагична е ролята на Бойко Борисов, който отново печели, но не може да управлява.

За Гочева е абсурдно шестата политическа сила по резултат, каквато е ИТН, да ни обещава експертно правителство и да поставя неизпълними искания, но е факт, че тежестта на малките партии става все по-сериозна и опасна. Венелина Гочева е убедена, че винаги ще има едни около 10 процента от малкото гласуващи българи, които са готови да повярват на нов разказвач - това са вечно недоволните, вълнуващи се силно от политиката, които се прехвърлят от Слави Трифонов към "Възраждане", после отиват при "Величие".

И сега идва големият въпрос, прогнозира издателят на "24 часа": дали Радев, който също добре е овладял първата част на приказката - какви искат да бъдат българите, знае как да разкаже втората й част - как да станем такива, каквито искаме и заслужаваме да бъдем. Иначе с онези водолазни снимки показа, че загрява за тази роля и подразни политическата класа, която гледа на него вече като на основен конкурент.

Ако президентът все пак влезе в играта, на него не му трябва време, нито има нужда от структури - ще изскочи на повърхността, когато реши. Наесен, след една или две години? Няма значение. Венелина Гочева обаче се пита каква политическа сила ще оглави Румен Радев. Лява, дясна или центристка? Кои ще са в най-близкия му кръг, защото правилно или не - той изстреля във властта Кирил Петков и Асен Василев, а Стефан Янев направи партия, с която играе търпеливо на всички избори. Радев потопи бързо тези от президентския екип, които го дискредитираха или имаха опасни връзки. Издателят припомни, че чрез служебните правителства, с които държавният глава реално управлява 2 години, показа на какъв тип фигури ще разчита.

Да, новите избори не са добро решение, но дали Конституционният съд след две седмици няма да изненада парламента, връщайки променената Конституция, прогнозира Гочева, която е убедена, че в този парламент няма мнозинство за промените в основния закон на държава и така от политическа криза, ще попаднем и в конституционна. И уви, съжалява издателят, няма да има време от избори за важните неща - справедлива пенсионна реформа, която тази година "чества" 30 години от старта си и добро образование, а в парламента сега работят като депутати поне трима просветни министри , които знаят правилната посока за българското училище.

На финала Гочева цитира заглавие от интервю на актьора Христо Пъдев в "24 часа", че образованият трудно мрази, а точно омразата днес ни изтребва като българи, каза Гочева.

Вижте какво още каза Венелина Гочева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ тук.