Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По принцип силденафилът подпомага разширяването на кръвоносните съдове на пениса, което улеснява кръвонапълването му при сексуална възбуда. СНИМКА: PIXABAY
По принцип силденафилът подпомага разширяването на кръвоносните съдове на пениса, което улеснява кръвонапълването му при сексуална възбуда. СНИМКА: PIXABAY

Учени от Оксфорд откриха, че лекарството за сексуална мощ помага и на кръвоносните съдове в мозъка

Ако сте сред мъжете, които се колебаят дали да се доверят на виаграта за подобряване на сексуалния живот, имате още една причина да го направите. Учени от университета “Оксфорд” откриха, че съдържащият се в нея силденафил може да помогне за предотвратяване на деменция.

Тествали са го върху 75 души, които са преживели лек инсулт и страдат от нарушена дейност на мозъчните съдове. Разделили са доброволците на две групи, като първата приемала виагра, а втората плацебо за определен период. Направили са скенер в началото и в края на проучването. Резултатите от него са показали, че при използвалите силденафил се наблюдава засилване на функционалността на мозъка и подобряване на кръвоносните съдове. Тяхното увреждане всъщност е една от най-честите причини за деменция, което кара учените да смятат, че виаграта може да се използва като профилактика за заболяването.

“Това е първият ни опит, който показа, че силденафилът навлиза в кръвоносните съдове в мозъка на хората в това състояние и подобрява притока на кръв в тях. Нуждаем се обаче от още тестове върху повече хора, за да сме сигурни, че то е добре поносимо и може да бъде широко разпространено лекарство и за предотвратяване на деменция”, казва доктор Аластър Уеб от изследователския екип.

По принцип силденафилът подпомага разширяването на кръвоносните съдове на пениса, което улеснява кръвонапълването му при сексуална възбуда. По този начин съдейства за получаване на ерекция. Предназначен е за лечение на възрастни мъже с еректилна дисфункция (импотентност). Става въпрос за състояние, при което те

не могат да получат или задържат стабилна ерекция

на пениса, необходима за сексуалния акт.

Заради стреса, застоялия начин на живот и нездравословното хранене все повече млади мъже също се сблъскват с подобни проблеми, което води до растящо използване на виагра. Тя обаче трябва да се приема под лекарско предписание и контрол, тъй като са известни и нежелани реакции като главоболие, гадене, зачервяване на лицето, нарушения в храносмилането и зрението.

Тъй като броят на страдащите от деменция в света се удвоява на всеки 20 г. и се очаква до края на това десетилетие да достигне до 140 млн. души, учени от различни държави се опитват да намерят начин да спрат тази тенденция. Тестват въздействието на различни лекарства върху мозъка, за които е известно, че подобряват дейността на кръвоносните съдове.

Преди три месеца американски учени обявиха, че прилаган в САЩ медикамент за лечение на еректилна дисфункция е дал положителни резултати за намаляване на риска от алцхаймер. Те използвали клетъчни култури от неврони, създадени от стволови клетки, дарени от пациенти с болестта, за да измерят дали наистина веществото силденафил действа терапевтично на нервната система. Третирали ги няколко дни с него в лабораторни условия и забелязали редица положителни промени. На база на получените резултати и използвайки изкуствен интелект, успели да създадат математически модел, който прогнозира, че това може да намали риска от алцхаймер с около 60%. “Вярваме, че нашите открития предоставят необходимите доказателства за провеждане и на клинични изпитания, за да се проучи допълнително потенциалът на силденафила при пациенти с болестта”, обяснява Фейшонг Ченг от американския изследователски екип. Алцхаймер е причина за 60-70% от случаите на деменция в света. Смята се, че се дължи основно на генетична предопределеност, но и на допълнителни фактори като наранявания на главата в миналото, депресия и хипертония. Един от първите и чести признаци са трудно припомняне на скорошни събития. След това се появяват

проблеми с говора, дезориентация, липса на мотивация

и затруднения при ежедневни дейности. Освен личното страдание, което понасят, болните от деменция са и голямо социално предизвикателство. За тях трябва да се грижат или близки хора, или службите за медицинско и социално подпомагане. Затова се инвестира в много проучвания, които търсят средства за предотвратяване или забавяне на болестта.

Още преди 10 г. специалисти от Единбургския университет допуснаха, че медикаментите за лечение на еректилна дисфункция може да помогнат - особено по отношение на съдовата деменция, която е втората най-честа форма на заболяването. Тъй като при нея се увреждат малките кръвоносни съдове в мозъка, е необходимо да се намери начин как да се подобри тяхната работа. Учените в Единбург смятат, че е възможно да се направи по същия начин, както се разширяват кръвоносните съдове и се увеличава притокът на кръв към пениса чрез приемане на виагра.

Любопитно е, че вълшебното синьо хапче, както често я наричат, всъщност първоначално е тествано като лекарство за ангина. Разработването на силденафил започва в края на 80-те години на миналия век в Англия. Първоначалните тестове са доста разочароващи и през 1993 г. изследователите са на път да се откажат, когато някои от включените в проучването мъже съобщават за

изненадващ страничен ефект на лекарството

Повечето са бивши миньори от Уелс и се съгласяват да участват в него за пари, за да хранят семействата си.

Благодарение на тяхната наблюдателност и смелост да разкрият, че получават дълготрайна ерекция, докато вземат силденафил, учените зарязват опитите да лекуват ангина с него и създават виаграта. Тя е пусната в аптеките през 1998 г. и през първите 10 г. от употребата ѝ над 30 млн. мъже по света се възползват от лесния и ефективен начин да си върнат половата мощ. Сега пък на нея се гледа като на възможно средство за забавяне и на деменцията.