Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риши Сунак СНИМКА: Фейсбук / Rishi Sunak
Риши Сунак СНИМКА: Фейсбук / Rishi Sunak

Лондон и Берлин говорят за връщане на наборната служба, в Швеция вече информираха резервистите къде ще служат при война

Не само Великобритания, но и други европейски държави актуализират плановете си за действие при кризи, показа проверка на “24 часа”. Причина са зачестяващите природни катаклизми и глобални предизвикателства като войните в Украйна и Газа.

Преди дни британското правителство пусна и специален сайт със съвети към хората как да се подготвят за посрещане на извънредни ситуации. Жителите на Острова са призовани да се запасят със стоки от първа необходимост като бутилирана вода, консерви и батерии, с които да могат да изкарат няколко дни, докато спасителни екипи стигнат да тях.

Властите разясниха, че това не е някакъв страховит план

за края на света, но някои търговци видяха повишено търсене на препоръчаните от правителството артикули. Те посъветваха клиентите си да бъдат разумни, за да не се получи паническо масово пазаруване, каквото имаше през първите дни на пандемията от коронавирус.

Стартирането на сайта “Подгответе се” съвпадна и със заявка на британския премиер Риши Сунак да върне задължителното служене в армията, ако ръководената от него Консервативна партия спечели предстоящите парламентарни избори през юли. Наборната служба е била премахната през 1960 г., но според Сунак тя е страхотен начин да се вдигне националният дух и отчуждаващите се млади хора да бъдат върнати в обществото.

Идеята е 18-годишните да могат да избират дали да служат 12 месеца в армията, или да са доброволци в болници и пожарни по един уикенд в месеца, или общо 25 дни в годината. По думите на премиера това се налага, защото има сили, които се опитват да разделят британското общество, което не бива да се допуска в този все по-несигурен свят.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също се обяви за частично връщане на наборната военна служба, ако не се намерят достатъчно доброволци за увеличаване на армията.

“Крайно време е да променим нашата отбранителна политика.

Всички знаем, че сигурността на Европа е застрашена

С тази стъпка обаче казваме ясно – никой не бива да си помисля да напада територията на НАТО и да ни застрашава”, заяви Писториус. Той обясни, че предпочита “шведския модел” за увеличаване на германските отбранителни способности, което означава комбинация от наборна и професионална армия или да се призовават само толкова доброволци, колкото са необходими.

В самата Швеция също актуализират плановете си за извънредни ситуации. Висши военни предупредиха в началото на годината, че страната трябва да се готви за война, тъй като инвазията на Русия в Украйна е само стъпка, а не краят на играта.

“Купих гориво, газ за лампата, кибрит и туби за вода”, казва Густав Валбом пред France24. 37-годишният шведски предприемач е войник от резерва и наскоро е получил писмо в коя част ще служи, ако има война. Не бил изненадан от него. Повече се учудвал на тези, които смятат, че предупрежденията за опасности са преувеличени.

“Това е като да заровиш глава в пясъка. Фактът, че на Русия, която е много близо до Швеция, не трябва да се вярва, не е нещо ново и всички случаи на шпионаж напоследък и опитите на Москва да повлияе на общественото мнение само го потвърждават”, посочва Валбом.

Във Финландия, която се смята за една от най-подготвените европейски държави за действие при кризи, една трета от възрастното население са резервисти. Финландските власти казват пред “Файненшъл таймс”, че живеейки първо в сянката на Съветския съюз, а сега и на Русия, те не са имали друг избор, освен да се готвят и да обучават гражданите как да действат в извънредни ситуации. Започнали са да го правят още след Втората световна война. Разполагат със

стратегически складове, в които има основни горива и зърно,

които биха стигнали за населението за 6 месеца. Фармацевтичните компании пък са задължени да държат на склад основни вносни лекарства за срок от 3 до 10 месеца. По-големите сгради разполагат със собствени бомбоубежища, а останалата част от населението може да използва подземни паркинги, ледени пързалки и плувни басейни, които са готови да бъдат превърнати в евакуационни центрове.

Финландия предлага на ЕС да създаде и общ съюз за готовност, който да помогне на европейските държави да са по-добре подготвени за сложни, трансгранични и многостранни кризи, които често възникват едновременно.