Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Димитър Главчев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Няма обжалвания относно проекта за детската болница. Имало е идея и още един имот да се присъедини, но засега спираме дотук. Няма никакви пречки за изграждането", това каза служебният премиер Димитър Главчев от терена на Националната детска болница, който днес започна да се разчиства. 

"Обещахме да се случи до края на май. Съжаляваме за единия ден закъснение, но мисля, че всички разбират защо. 1 юни сме днес, символично е, а и освен това е почивен ден", обясни Главчев. 

"Сградите ще се събарят поетапно. Специалистите ще решат как ще се случат оттук нататък нещата. Няма да мога да дам конкретни срокове, но въпросът е, че започваме вече реални действия по детската болница", каза още той. 

"Нарочно закъсняхме, за да може да има символично начало на откриването на процеса по строителството на Националната детска болница", това обясни новият директор на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД д-р Влатко Григоров. 

Д-р Григоров поясни, че всички обжалвания са минали и има решение на Върховният административен съд. 

"Това беше причината за закъснението на целия процес. Ние ще съдействаме на подизпълнителя, за да се случат нещата в рамките на допустимото забавяне", каза той. 

Строителната фирма е информирала, че има опасни елементи по фасадните и покривните структури, които трябва да се премахнат. 

"Започваме първоначално с тези действия, като съответно пуснахме план за безопасност и здраве, който беше съгласуван с община "Овча Купел". Започваме днес премахване на тези елементи", заяви д-р Влатко Григоров. 

Срокът за разчистването на терена е седем месеца. Трябва да се премахне всичко, включително и основите. 

"За да ускорим процеса, работим паралелно. В момента работим и на терен, но работим и с Европейската инвестиционна банка. Водим разговори, подписахме споразумение с тях. Мина първата фаза и в момента стартирахме втора фаза. Това са доклади и анализи за това от каква структура има необходимост самата детска болница. Какви отделения, какъв капацитет", обясни директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. 

"В тази болница децата ще получат денонощна и високо специализирана здравна помощ. Екипът на здравното министерство помага много усилия и е приоритет в неговата дейност да подобри детското и майчино здравеопазване. Това е една от първите стъпки, с които показваме тези свои действия", заяви министърката на здравеопазването Галя Кондева

Премиерът Главчев коментира и българската позиция по резолюцията на ООН за Сребреница. 

"Скандал няма. Някой се опитва да направи някакъв скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава към работни документи, които са през процеса на взимане на решение", заяви той. 

"България има изразена позиция по повод Сребреница. Тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи", категоричен бе Главчев.