Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Симеон II във “Врана”

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Цар Симеон II във “Врана” СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Царят след връщането на тленните останки на дядо му: Ако нямаме представа за миналото, напред не може много да се очаква

Преди всичко съм благодарен за това, което става, защото това е за нашата история, за България. Дай боже това да е символ на единение на българската нация. Но фактът, че зачитате историята е много важно, след това се надгражда и се придобива самочувствие и въобще на патриотични моменти. Дума, която вече не се използва много, но нали съм на възраст, ще го кажа.

С тези думи цар Симеон II коментира завръщането на тленните останки на дядо му цар Фердинанд в България. Ковчегът бе върнат в страната ни днес, 76 г. след смъртта на монарха.

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент, защото и това не беше сигурно и ясно, с типичното си чувство за хумор коментира Симеон II.

Това показва, че си уважаваме миналото и признаваме и зачитаме заслугите на бившите си владетели, допълни той.

Симеон напомни, че именно цар Фердинанд е създал "Врана" и всичко около нея, затова мястото му е тук, в семейната крипта. "Тук вече почива нашият Кардам и да си е вовеки веков тука", допълни царят. И обясни, че тленните останки на баба му Мария Луиза ще си останат в Пловдив, както и сърцето на цар Борис ще си остане в Рилския манастир. "Не съм много за местене на покойниците, но в този момент така беше справедливо и право да почива тук, като основател на всичко", допълни царят.

"Факт е, че се върна, благодарение на усилията на толкова много хора. Това също е един сигнал към нашето настояще. Но най-вече да гледаме към бъдещето, защото ако нямаме представа за миналото, напред не може много да се очаква. Да се надяваме, че това също ще има добрия положителен ефект, от който се нуждаем всички", коментира още цар Симеон.

Уточни, че инициативата за връщане на тленните останки на Фердинанд е на семейството,  но се е случило с помощта на държавата.

От 1991-1992 г. нататък си го мислех, защото преди това беше изключено. Но всяко нещо, ще се пошегувате, но като му дойде времето, допълни царят.

Той разказа любопитен детайл - германците са помолили да остане там червеният саркофаг, в който са били положени досега тленните останки на Фердинанд, защото е бил там много години. "Това показва също уважение, говорих с моя роднина херцога миналата вечер и той ми каза: знаеш колко държат на това. За Кобург си е нещо много важно и също част от историята на града. Принц Андреас - и той не е добре със здравето, но прояви наистина смелост да присъства там", разказа царят.

На въпрос дали връщането на тленните останки на Фердинанд ще възстанови историческата оценка на неговата личност, царят обясни: Трябва ни доста време, това е въпрос на обективен прочит на историята. Няма да съм аз този, който хвали, защото всеки може да го разбере, ако е запознат с миналото.

На въпрос не е ли време да се кръсти булевард в София на Фердинанд, Симеон коментира: Много добра идея, може да се лансира, както се говори сега. И да видим, би било чудесно.

Благодаря ви, че и вие толкова помагате на обществото, да го информирате. Да сме благодарни въобще, че сме тук в една свободна и демократична България, обърна се царят към медиите.

На въпрос за политическата обстановка днес и дали е оптимист, че това, което се случва в България днес най-накрая ще донесе спокойствие, царят обясни: Трябва да се огледаме - едва ли в много други страни няма да намерим подобни моменти и светът няма да се свърши с това.

Има такива моменти, но като сме обединени, можем да постигнем много. В това отношение този жест - да се върне цар Фердинанд тук, го намирам като нещо, което сочи към друго виждане и друг прочит на историята, допълни цар Симеон.