Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новак Джоович Снимка: Ройтерс
Новак Джоович Снимка: Ройтерс

Новак Джокович не пропусна възможността да припомни на света за трудните си първи години в тениса.

Сърбинът спечели “Ролан Гарос” и вече е първият с 23 титли от “Големият шлем”. Толкова при жените има и Серена Уилямс, а Маргарет Корт е с 24.

“Моето детство не бе като на повечето други играчи от моето поколение. Когато бях на 4-5 г., в страната ми имаше война, после на Сърбия наложиха ембарго и не можех да пътувам за юношески турнири. За всички бе трудно. Моето семейство разполагаше с ограничен бюджет, но родителите ми решиха да ме подкрепят в преследването на мечтата ми да стана професионален тенисист, да спечеля “Уимбълдън” и да стана №1 в света. Почти всички се смееха на моите родители и говореха, че не трябва да се харчат пари за толкова скъп спорт. Освен това идвах от страна без традиции в тениса и шансовете ми за успех не бяха големи. Но имах късмета да срещна много важни хора, които ми повлияха като човек и спортист. Например Йелена Генчич, която наричах моя майка в тениса. Тя почина преди десетина години, но бе невероятен наставник. Моите родители ѝ позволиха да прекарва с мен много време извън тренировките. Аз ходех у тях и тя формираше моето съзнание. Бил съм на 7-8 г., когато ми показваше записи на касети с мачове на най-добрите при мъжете и жените. Тя ме учеше как да разпускам, да слушам класическа музика, да чета поезия, да пея и на много други полезни неща. Тя бе един от най-влиятелните хора в моя живот. Родителите ми, тя и Ники Пилич, който е моят тенис татко, ме караха да вярвам в себе си. На мен всъщност много ми провървя, а това е необходимо в живота. Имах щастието да срещна хора, които ме формираха като човек и тенисист. Разбира се, заедно с моите родители. Майка ми е скала. Невероятна жена, която се грижеше за семейството ни в най-сложните моменти. Баща ми е движещата сила, човекът, който ме научи да вярвам в себе си. В моето семейство никой не е играл тенис и той питаше специалисти дали имам талант и потенциал и дали си струва да се инвестира в мен. Имахме късмета да срещнем Йелена и Ники и те го убедиха, че от мен ще излезе нещо. А след това на баща ми и майка ми се наложи да преодолеят много финансови и емоционални трудности. Аз помня всичко това. Нося го в сърцето си и съм безкрайно благодарен”, сподели сърбинът, който се завърна начело в световната ранглиста.

След финала в Париж Джокович сподели, че не се чувства като най-великия в историята на спорта.

“Ще бъде безкрайно неуважително към всички големи шампиони в тениса от различните периоди. Всеки от тях е оставил своя отпечатък и наследство и е отъпкал пътя за такива като нас. Оставям на други да преценят кой е най-големият. Вярвам в себе си, вярвам в това, което мога да правя, и тази титла е доказателство за това какъв тенис съм способен да показвам. Повечето от играчите изпитват голямо напрежение срещу мен в мачове във формат 3 от 5 сета, а аз искам да се чувствам точно така”, каза Новак.

Не е лесно да се работи с Новак. Особено когато нещата не вървят. Но ние от отбора сме с него, за да изтърпим всичко, което се изисква от нас, в името на успеха. Той ни причини много страдания, но няма да влизам в подробности, коментира треньорът Горан Иванишевич.