Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел и Николай Денков застанаха заедно пред медиите, за да обявят, че ще се ротират като премиери начело на правителство с втория мандат.
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Мария Габриел и Николай Денков застанаха заедно пред медиите, за да обявят, че ще се ротират като премиери начело на правителство с втория мандат. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Цената за съдружието ще амбицира ГЕРБ и ПП-ДБ

Правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с ротация на премиерите на всеки 9 месеца е конституционен напълно възможен вариант за редовно управление на държавата. Проблемът е, че е доста тежък.

Първо, оставката на министър-председателя след изтичането на договорения срок от 9 месеца, не е като оставката на министър - след нея идва и оставка на правителството. Тогава започва нова конституционна процедура за връчване на мандат на първата политическа сила ГЕРБ. Те вероятно ще трябва да внесат и новия стар кабинет начело с Мария Габриел. Второ, в днешните турбулентни времена период от 9 месеца, е твърде дълъг, за да можем да сме сигурни в ротацията.

Но е повече от очевидно, че този е единственият вариант да не ходим на избори, след като с мандата на ГЕРБ не се събират 121 гласа. Вероятността най-сетне да се състави кабинет сега е много голяма по две причини.

Едната - за първи път се дава официално изявление, че е постигната договорка между двете големи формации, които имат мнозинство. Другата - и двата доскорошни опонента си дават ясна сметка, че ако с втория мандат не стане, отиваме на избори. А и хората не искат да застават пред урните шести път за две години.

Съставянето на кабинет обаче съвсем не означава, че сме решили политическата криза.

Първият тест ще е на местните избори в края на октомври. Двете партии са наясно, че ще платят политическа цена за съдружието си. Надеждата ми е, че тъкмо по тази причина двете формации ще бъдат амбицирани да постигнат реален резултат - приемането ни в Шенген, еврозоната, усвояване на парите от Плана за възстановяване и устойчивост, социалните плащания и т.н., за да оправдаят плащането на цената. В противен случай тя ще стане още по-висока.

Според мен по-приемлив за партийните електорати на двете формации вариант е експертен кабинет. Иначе би изглеждало странно и безпринципно довчерашните непримирими опоненти, трупали напрежение повече от година, да седнат на една маса в Министерския съвет и да играят като един отбор. Самото им събиране хората определят вече като типична коалиция, а те не искат това. И без това премиерът на ПП-ДБ е политическа фигура. В този смисъл Асен Василев като министър на финансите и Делян Добрев като министър на икономиката например биха изглеждали странно.