Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоянов говори на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)". Кадър и видео Фейсбук/Нова нюз
Стоянов говори на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)". Кадър и видео Фейсбук/Нова нюз

Пред 200 известни българи президентът (1997-2002) каза: Дано бъдем запомнени като хората, дали вярна посока и не позволили да изгубят честта си

"След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности", каза пред журналисти в резиденция "Бояна" президентът Петър Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.). Днес той навършва 70 години.

На 25-годишнината от встъпването му в длъжност като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които промениха в голяма степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра ключова роля, е посветена и конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)".

Петър Стоянов и Соломон Паси по време на дискусията за важните събития преди 25 години.
Петър Стоянов и Соломон Паси по време на дискусията за важните събития преди 25 години.

"Дано бъдем запомнени като хората, дали вярна посока и не позволили да изгубят честта си", добави той пред 200 известни българи, сред които политици, актьори, спортисти,  събрали се, за да отбележат двойния празник. Сред тях бяха настоящите кметове на София и Пловдив - Йорданка Фандъкова и Здравко Димитров. Това са двата града, чийто почетен гражданин е Петър Стоянов. Присъстваха също и известният неврохирург Николай Габровски, бившите премиери Стефан Софиянски и Филип Димитров, надеждата на българската астронавтика Татяна Иванова, Васил Найденов, Теди Москов, Кирил Маричков, доц. Георги Лозанов, Валя Балканска, Любо Ганев, Силвия Лулчева, Захари Карабашлиев и много други.

Петър Стоянов и съпругата му Антонина, вляво е бившият премиер Филип Димитров.
Петър Стоянов и съпругата му Антонина, вляво е бившият премиер Филип Димитров.

"Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес, спомни си Стоянов - разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история", отбеляза той.

Алекс Алексиев и Стефан Софиянски бяха сред гостите на честването.
Алекс Алексиев и Стефан Софиянски бяха сред гостите на честването.

Стоянов напомни - тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода.

"Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени", посъветва Стоянов.

На тържеството бе голямата народна певица Валя Балканска...
На тържеството бе голямата народна певица Валя Балканска...

Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. "В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред", отбеляза президентът.

...както и видният рокаджия Кирил Маричков.
...както и видният рокаджия Кирил Маричков.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме. "Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ", каза президентът. "Не можем непрекъснато да се тревожим дали сме оценени и дали сме получили достатъчно поздравления и да изпадаме в униние, когато не ги получим - иска се самочувствие", категоричен е Петър Стоянов.

По време на събитието беше организиран панел, който да припомни ключовата роля на Стоянов, а именно разрешаването на политическата криза през февруари 1997 г., подаването на личното му настояване за членство в НАТО и сключване на споразумение с Международния валутен фонд.

"Помним сякаш беше вчера гладът на Виденовата зима, все едно нямаше излизане от нея. Колективното унижение се изля в истински стихиен бунт. Парламентът като институция просто се бе разпаднал. И тогава излезе новият президент с мегафон, успокои народа и му посочи посоката", разказа проф. Михаил Неделчев.

Соломон Паси пък направи препратка към войната в Украйна. " Украйна ни показа колко сме били на прав път за цивилизационния си избор и че сме избрали правилната цивилизация. Не ми се мисли какво щеше да бъде, ако не бяхме направили този избор. Петър Стоянов даде доказателство, че е бил прав, с това, че не беше преизбран. както пише в Библията, истината ще се разкрие пред малцина", каза той.

Поетът и драматург Стефан Цанев изпрати поздравление, в което изрази гордостта си, че е бил "близо до него в онези драматични времена преди 25 години", а писателят Георги Господинов написа, че не са много съвременните български политици, минали през мелницата на тукашното и останали с достойнство.

"Петър Стоянов е оптимистичният лидер на един дълбоко песимистичен народ", припомни водещият на конференцията Ириней Константинов.