Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Храните, в които се съдържа магнезий.
Храните, в които се съдържа магнезий.

Губим го при прием на диуретици, хроничен и остър стрес, работа през нощта, чести смени на часовите зони, силен шум

Липсата на магнезий в организма води до сърдечни заболявания и различни здравословни проблеми. Тялото ни губи този микроелемент при хроничен и остър емоционален стрес.

Става дума за стрес не само след драматично събитие, семейни разправии или други неприятности. Загубата на магнезий от тялото се ускорява значително при следните събития:

• изпити;

• одити, проверки;

• бойни действия;

• дежурство в трудни условия;

• интензивно шумово въздействие.

За нормалното функциониране на "биологичния часовник" е необходимо поддържане на оптимално съдържание на магнезий в организма.

Работата през нощта, честите полети на дълги разстояния

през няколко часови зони, които нарушават циркадния ритъм или т.нар. Jet lag, също водят до понижаване на нивата на магнезий. В резултат на това възникват редица здравословни проблеми, сред които хронична умора, нарушения на съня, бронхиална астма.

Свободните магнезиеви йони и съдържащите магнезий ензими осигуряват фаза на релаксация по време на провеждането на нервно-мускулни импулси, допринасят за баланса на липопротеини и триглицериди и възстановяват чувствителността на тъканите към инсулина. Магнезият участва още в трансфера на генетична информация.

При дефицит на магнезий възниква спазъм

на коронарните съдове, което е много опасно за миокарда. Дългосрочната му липса е свързана с често възникване на сърдечни аритмии. Смята се още, че дефицитът на микроелемента води до сърдечна недостатъчност, хипертония, атеросклероза. Често при неговия недостиг настъпва вътреклетъчен дефицит на калий. Рисковата група включва пациенти с хипертония и хора, които злоупотребяват с алкохол.

Значение при загубата на магнезий има и употребата на различни лекарства. На хората все по-често се налага да приемат определени медикаменти. Най-голяма загуба на микроелемента причиняват диуретиците.

Освен лекарствата, теоброминът (алкалоид, съдържащ се в какаото и шоколада),

кофеинът, никотинът и алкохолът повишават

отделянето на магнезий от организма.

Дефицитът на магнезий се смята за предпоставка за развитие на диабет. Установено е, че когато се повишава съдържанието на магнезий в храната при пациенти с диабет тип 2, чувствителността към инсулина се повишава.

Има ли значение менюто и кои храни го съдържат

Ако в менюто не са включени достатъчно зърнени храни, ечемик, водорасли, плодове, зеленчуци, ядки, а се предпочитат сладки, мазни, рафинирани храни, съществува риск от затлъстяване, високо кръвно налягане,

сърдечни и съдови заболявания

и преддиабет. Особено опасна за активно работещи хора е погрешната диета. Те не си почиват достатъчно и са изложени на постоянен стрес.

Забелязано е, че хората в състояние на хроничен стрес имат пристрастяване към сладко и солено и се хранят нездравословно. Хапват шоколад, сладкиши, осолена риба, кисели краставички, колбаси и пушени меса в неограничени количества. Липсата на магнезий е опасна при бронхиална астма. Доказана е ползата от употребата на магнезиеви препарати при пациенти с това заболяване, с хронични белодробни проблеми и уролитиаза (образуване и наличие на камъни в пикочните пътища).

При остеопороза (крехки кости) е важно да се приема не само калций, но и магнезий, за да се усвояват добре двата микроелемента. Медицински изследвания доказват положителната връзка между достатъчните нива на магнезий в организма и костната плътност.

На възрастните хора се препоръчва да включат в ежедневното меню с храни, богати на магнезий:

• ленено, сусамово, фъстъчено масло;

• пшенични трици, сусам, овесени ядки, елда, ориз, леща, грах, нахут, боб;

• ядки, тиквени семена, слънчогледови семки;

• сирене, извара, яйца, месо;

• морска храна, риба (есетра, камбала, розова сьомга, треска, сайра, костур, скумрия);

• тиква;

• шоколад;

• киви, малина, круша, райска ябълка, праскова, ананас;

• билкови чайове;

• джинджифил;

• горчица, морска сол.

Минерална вода, нерафинирани зърнени храни, морски дарове, риба, пресни плодове и зеленчуци, ядки трябва постоянно да бъдат включени в диетата на хората от всички възрасти.

Ежедневен прием на магнезий - доза:

мъже - 350 mg;

жени - 280 mg;

жени по време на бременност - 350 mg; кърмачки - 390 mg.

Симптоми

при липса на микроелемента

• Чести инфекциозни заболявания;

• Нарушения на сърдечния ритъм;

• Постоянна умора, намаляване на работоспособността;

• Продължителни депресии;

• Тревожност, безпокойство, раздразнителност;

• Сутрешна отпадналост;

• Мускулни спазми, крампи, потрепвания;

• Чувствителност към промени на времето, към шум;

• Понижаване на кръвното налягане, световъртеж;

• Косопад, чупливи нокти.

Липсата на полезния минерал в организма

се провокира от строги диети,

гладуване, хормонална контрацепция, недостатъчни количества на витамините В1, В2 и В6 в диетата. При липса на магнезий често се появява главоболие, тъй като регулацията на съдовия тонус на мозъка е нарушена.

Без нормализиране на магнезиевия баланс често е трудно да се постигнат положителни резултати при лечението на редица заболявания (сърдечни, съдови, вирусни, инфекциозни) с основните лекарства. Магнезият повишава усвояването на желязото и така предотвратява развитието на анемия.

Магнезийсъдържащите препарати имат доказан терапевтичен ефект. При правилен прием нямат странични ефекти.