Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

VI блок на АЕЦ "Козлодуй"
VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

Предстоят анализи защо е допуснато това, казва изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй"

Радиоактивна вода е изтекла в херметичната зона на спрения за ремонт VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност за екипа и за околната среда, но как се е случило това разказва пред "24 часа" изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Когато е спрян VI блок, екипите са разхерметизирали както реактора, така и парогенератора. Случката е при трети парогенератор, който от няколко години е проблемен. При него микроскопични частици вода преминават от първи контур във втори, тоест от ядрения остров в неядрената част. Подготвяли са го да бъде тестван, а за да стане това, трябва да бъде намалено нивото на охлаждащата течност, да бъде изсъхнал, за да може от едната страна да има охлаждаща течност, от другата страна се надува въздух, за да се види откъде започват да излизат мехурчета.

Ето и разказът на Николов: 

За да се намали нивото на охлаждащата течност в парогенератора, която е предимно вода, тя се натиска с азот, който се вкарва в тези иначе затворени скачени съдове. Вкарването му е започнало през нощната смяна, когато всичко е било нормално. Идва новата смяна и за 10 минути не се обръща внимание на нивото на охлаждащата течност. За да го разберат хората, ще дам пример с чаша, която е почти пълна и със сламка започваш да вкарваш въздух, тя прелива.

Новата смяна явно не е забелязала докъде е нивото, продължава с пълна сила да вкарва азот и затова е започнала да прелива тази вода, тя е била 8 куб. м, не 30, какво се твърди, казва шефът на ядрената централа.

След като смяната забелязва изтичането, веднага спира вкарването на азот. Започва мерене на радиоактивността, след като установяват, че няма радиоактивност, влизат екипите, заедно с дозиметристи, и започват да обработват водата. Тя не изтича никъде в околното пространство. Херметичната зона е направена така, че каквото и да изтича, отива в специален резервоар и се обработва, така че няма никакъв проблем за екипа, който влиза, нито за околната среда.

Не е засегнала кабели, датчици, тъй като те са защитени и изолирани. Течността е попаднала в топлоизолацията на парогенератора. Тя е сменена, сложена е нова.

Николов казва, че е установено кои са направили тази грешка, но въпросът е да се види каква е причината, защо това е станало. "Те смятат, че са направили всичко, което е по технически инструктаж, но явно не е така. Затова ще се направи анализ, ще се установя причините, дали има разсейване, недоценяване на ситуацията. В крайна сметка всяко едно спиране на блок си е стресова ситуация", заяви той.

Николов заяви, че в 30-годишната експлоатация на блока е имало и други такива случаи, дори с по-голямо изтичане на вода.

Сега ще се преразглеждат методиките за обучение, ще се извършват периодични обследвания на персонала .