Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под договорите подписи сложиха Надя Стойкова от “Булгартрансгаз” и Зара Кизирян-Калчева (вдясно), която представлява консорциумите “Хил Интернешънъл - ГБС 1” и “Хил Интернешънъл - ГБС 3”.
Под договорите подписи сложиха Надя Стойкова от “Булгартрансгаз” и Зара Кизирян-Калчева (вдясно), която представлява консорциумите “Хил Интернешънъл - ГБС 1” и “Хил Интернешънъл - ГБС 3”.

"Булгартрансгаз" подписа договорите за увеличаване на капацитета между България и Гърция и Румъния с консорциуми на "Главболгарстрой" и американски компании

От 6 юни започна проектирането и строителството на вертикалния газов коридор на територията на България. Това стана възможно след подписването на двата договора за увеличаване на капацитета на газопроводите от Гърция към България и от България към Румъния. Това се случи в присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Изпълнители на проекта са консорциумите “Хил Интернешънъл - ГБС 1” и “Хил Интернешънъл - ГБС 3”, а възложител е “Булгартрансгаз”.

За този стратегически проект ГБС ще си партнира с американските компании HILL Inter- national, CRC Evans, Emerson, Honeywell и “Енсол ВМ”.

Стойността на договорите е 485 млн. лв., включени са устройствено планиране, проектиране и пускане в експлоатация. Към проекта има още една обществена поръчка от ключово значение - за реверсиране на компресорна станция “Кардам”. Той включва и

увеличаване на капацитета към Северна

Македония,

като стойността е около 100 млн. лв. “С реализацията на проекта ще постигнем на първо място увеличаване с около 4,5 млн. куб. м на ден на капацитета за пренос на газ от Гърция към България и удвояване от България към Румъния при Кардам-Негру вода до 30 млн. куб. м на ден”, заяви Малинов. И допълни, че проектът е ключов за запазване на България на газовата карта на Европа и на създаване на маршрут, който ще бъде дългосрочен, на който може да се разчита за допълнителни доставки на втечнен газ.

Вертикалният коридор е проект на оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Това ще гарантира енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план, коментира премиерът Димитър Главчев. Той подчерта, че след прекратяването на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г.

този коридор ще е от водещо

значение за целия регион

България е основен двигател на инициативата и бъдете сигурни, че ще бъде июзвършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект, за да няма повече зависимост за страната ни, каза още премиерът.

Председателят на УС на “Главболгарстрой холдинг” Калин Пешов заяви, че в консорциума участват изпълнители, които са уникално съзвездие на международни компании, лидери в това, което правят.
Председателят на УС на “Главболгарстрой холдинг” Калин Пешов заяви, че в консорциума участват изпълнители, които са уникално съзвездие на международни компании, лидери в това, което правят.

Първата част от финансирането ще бъде осигурена чрез увеличаване на капитала на “Булгартрансгаз” от страна на “Български енергиен холдинг”. Има съгласие от правителството в Закона за държавния бюджет да бъдат предвидени държавни гаранции. Това ще даде възможност на компанията да преговаря с международни финансови и банкови институции за осигуряването на останалата част от финансирането.

В сътрудничество с водещи компании от САЩ и България в рамките на 2026 г. обектите ще бъдат въведени в експлоатация, заяви Кирил Равначки - изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”. Енергийният министър Малинов допълни, че ще се положат максимални усилия проектът да бъде реализиран предсрочно - доэ края на следващата година.

Надеждната инфраструктура е основата, върху която се градят пазарите, каза още Равначки и припомни, че само допреди няколко години България е била зависима само от един източник. В момента има добра свързаност с всички съседни държави и привличаме международни компании, има регистрирани над 110 търговци в страната, поясни той.

Председателят на УС на “Главболгарстрой холдинг” Калин Пешов заяви, че от първия си ден на създаването си преди 50 г. компанията преди изпълнява газопроводи. В последните три десетилетия работела в уникално партньорство с “Булгартрансгаз”.

Осъзнавайки важната геополитическа позиция на проекта, ние сме събрали изпълнители, които са

уникално съзвездие на 

международни компании, лидери

в това, което правят,

заяви той.

Обединението ДЗЗД “Хил Интернешънал- ГБС 1” ще изгражда лупинга от Кулата до Кресна, който включва линейна част, станция за очистване на газопровода “Кулата” и станция за очистване на газопровода “Кресна”.

По третата позиция “Хил Интернешънъл-ГБС 3” ще изпълни лупинг от Рупча до Ветрино, който има линейна част и станция за очистване на газопровода “Ветрино”, ще бъде изграден газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина около 61 км и съпътстващите го технологични съоръжения.

Заместник-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез поздрави стъпката към регионалната сигурност. “Гордеем се, че я предприехте”, изтъкна тя. Родригез смята, че вертикалният газов коридор е отличен пример за регионално сътрудничество.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ.