Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Ханке и съпругата му Лилиан са почитатели на българската опера.
Проф. Ханке и съпругата му Лилиан са почитатели на българската опера.

Лелята на жена му разваля годежа с Фридрих фон Хайек

Защо е толкова важна борбата с корупцията за проф. Стив Ханке и защо при всяко свое идване в България от 90-те години насам той неизменно подчертава само това?

"Аз съм класически либерал", усмихва се Ханке .

Иконите на тази икономическа теория като Милтън Фридман и Фридрих фон Хайек са сред близките му приятели. Нобеловият лауреат Фридман е негов ментор, а другият нобелист Хайек му е семеен приятел.

"Хайек бе сгоден за лелята на съпругата ми

г-жа Ханке - казва професорът. - Тя бе известна с това, че е най-красивата и интелигентна жена във Виена. За голямо съжаление на Хайек годежът не прерасна в брак."

Благодарение на приятелството си с тези велики икономисти за Ханке свободата става нещо като крайъгълен камък.

"Тя обхваща области като икономика, морал, политика, общество", допълва той. Затова професорът приема да се присъедини и към влиятелния мозъчен тръст "Кейто".

"Борбата ми с корупцията е обвързана с класическата ми либерална философия - твърди ученият. - Необходимо условие, за да има корупция, е правителството. Корупцията винаги и навсякъде е там, където е то. Помислете само за България, която според много класации е най-корумпираната държава в Европа.

След поста старши икономист на Рейгън, проф. Ханке работи за един от съветниците му, който е бил в кръга на легендарната Айн Ранд.
След поста старши икономист на Рейгън, проф. Ханке работи за един от съветниците му, който е бил в кръга на легендарната Айн Ранд.

Всъщност това е, за което имам представа от първа ръка. Не можете да посочите нито един случай на корупция в България, в който да не е въвлечено правителството - политици или чиновници. Това е така, защото е невъзможно да има корупция без правителство.

Ако правителството го няма, няма и корупция. Така че то не е само машина за принуда, която лишава хората от истината свобода, но е двигател за кражби и корупция. Що се отнася до управлението, мисля, че малкото правителство е прекрасно. За мен най-добре ще е, ако то преразпределя 10-15%."

На въпрос има ли все пак държава, която се е справила с корупцията, Ханке казва: "Най-добрият пример на чиста,

почти без корупция страна е Сингапур

Ако бях управляващ в България, бих въвел тази стратегия. Уверявам ви, че ако го направите, страната ви ще е една от най-богатите в Европа в следващите 40-50 години."

 Как проф. Ханке става таен посредник между Пиночет и президента на Аржентина, четете в следващия брой на в. "168 часа".

Още по темата, четете тук: