Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Досега той бе временно изпълняващ длъжността

Биографията ми е гаранция за моята независимост. Това са думи на Емил Кошлуков, казани преди 2 години, когато за първи път се яви на конкурса за генерален директор на БНТ. Тогава Съветът за електронни медии не го избра.

Днес Кошлуков - дисидент, лежал като войник в затвора по политически причини, след което реабилитиран, и от началото на демокрацията

активен участник

в политическия и

медийния живот

на страната,

вече е новият шеф на БНТ.

Той бе избран в петък, 5 юли, с гласовете на София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева от СЕМ, останалите двама - Иво Атанасов и Ивелина Димитрова, гласуваха за Сашо Йовков.

Дали биографията на Кошлуков, или идеите му за развитие на БНТ - които впрочем са умни и практични, или пък нещо друго е причина за решението на СЕМ, знаят само членовете му. Истината обаче е, че за първи път избраха човек, който действително и буквално знае какво означава свобода на словото, защо е важно тя да бъде отстоявана и евентуално как може да се случи това.

Кошлуков е човек, свикнал да има скандали около него. Понякога ги предизвиква с телевизионното си поведение - като водещ на “Още от деня” показа среден пръст в ефира и СЕМ глоби БНТ за това. Друг път постовете му във фейсбук са толкова остри и истински, че под тях има лавина от коментари - едните го хвалят, другите го охулват. На слухове не отговаря, на опорни точки - също. И не се страхува да говори истината.

“Първите ми действия ще са свързани със свиване на дефицита и прекратяване на всички неизгодни договори”, каза пред “24 часа” Емил Кошлуков малко след като СЕМ обяви, че той поема телевизията.

Впрочем той вече го прави от 2 месеца насам. През това време управлява БНТ като временен директор, след като мандатът на Константин Каменаров бе предсрочно прекратен с една година заради влязла в сила осъдителна присъда за шофиране в нетрезво състояние.

Точно в този период му се наложи да съобщи стряскащата новина, че БНТ е в практически фалит. Направи го в отчет за програмната дейност и финансовото състояние на БНТ за периода март - май 2019 г. По думите на Кошлуков до края на 2019 г. бюджетният дефицит на обществената медия ще стигне 44 млн. лв.

Заради това още като и.д. генерален директор той разваля договори, сключени от ръководството на телевизията, в порядъка на милиони. Това са договори за закупуване на програма, прекратени са реклами, които са вредни и опасни, спрени са съмнителни обществени поръчки, заради които БНТ е щяла да натрупа още дългове. Кошлуков обясни всичко това по време на отчета си пред СЕМ.

Емил Кошлуков, Лияна Панделиева и Желю Желев на митинг на СДС през 1990 г.  СНИМКИ: АРХИВ
Емил Кошлуков, Лияна Панделиева и Желю Желев на митинг на СДС през 1990 г. СНИМКИ: АРХИВ

“Ако бяхме частна фирма, тук до мен щеше да стои синдик, а до камерите на БНТ - охрана. Защото сме в реална несъстоятелност”, заяви Кошлуков онзи ден на изслушването си пред съвета. И обясни ясно, че знае какво да направи, за да оздрави телевизията.

“В правомощията ми на генерален директор е да се огранича сам. Колко мога да пазарувам. И не защото съм много мил и благороден, а защото така няма да затъва телевизията.” Поради тази причина

вероятно ще спре

договора на

“Стани богат”,

както и на социологическата агенция “Алфа рисърч” с предаването “Референдум”. По думите му изследванията стрували 4 пъти повече от хонорарите на екипа.

И двете предавания са сред най-гледаните по БНТ, но са твърде скъпи. “Не мога да си ги позволя.”

Вече видял реалностите в телевизията, след като 2 години беше програмен директор на БНТ1, а през последните 2 месеца временно я ръководеше цялата, Кошлуков е на мнение, че спортният канал БНТ3 е излишен лукс заради прекалено скъпите спортни права.

Гласувайки за него обаче, Бетина Жотева изрично го предупреди, че БНТ3 трябва да продължи да съществува.

И нещо ново - генералният директор предвижда изработване на мобилно приложение за новини. “Новините на БНТ са с най-високо доверие - 50-60%. Ние нямаме приложение за новини, това, което Би Би Си и всички други предлагат. Как така имаш най-вкусната стока “Новини”, но не я предлагаш. Дай я на хората в метрото, на телефона.”

Така че обновлението на обществената телевизия трябва да бъде на три нива - съдържателно, пазарно и технологично. Без всяко от тях няма да стане, смята той.

Емил Кошлуков е роден на 26 октомври 1965 г. в Пазарджик. Завършва английската гимназия в Пловдив, след което влиза в казармата. Именно там е осъден на 6 години за предизвикване на бунт и е вкаран в Старозагорския затвор като политически затворник. През 1989 г. е освободен предсрочно от затвора и армията и става студент по английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Кошлуков бе депутат в 39-ото народно събрание.
Кошлуков бе депутат в 39-ото народно събрание.

Два месеца след това идва демокрацията, той основава Независимото студентско дружество, а по-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества. Избран е за неин координационен секретар и се превръща в звездата на университета. Обикаля факултетите и

прави събрания

пред претъпкани

със студенти зали,

като на всички тях говори за свобода на словото и против комунизма.

Става един от учредителите на СДС и участва в Националната кръгла маса през 1990 г. като делегат от синята партия.

По време на мандата на президента Желю Желев (1991 - 1996) става негов сътрудник. По същото време учи и политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Заминава за там, след като печели стипендия от фондация “Отворено общество”.

През 1997 г. се завръща в България и се включва изключително активно в политическия живот на младата ни демокрация. Става депутат в 39-ото народно събрание (2001 – 2005) от листата на НДСВ. През 2004 г. основава партия “Новото време” и е неин председател.

Тв кариерата му започва през 2005 г. като водещ и продуцент на предаването “Таралеж” в телевизия “Евроком”. По-късно създава продуцентската компания “Ноу фрейм медиа”. С нея в продължение на 4 години (2010 до 2014 г.) заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като създава предавания едновременно за четирите големи национални телевизии – БНТ, Би Ти Ви, Нова тв и ТВ7. В същото време е автор и водещ на “Факторът Кошлуков” по ТВ 7.

След краха на ТВ 7 започва работа като консултант по различни медийни проекти в “Канал 3”. В края на 2017 г. Емил Кошлуков става програмен директор на БНТ1.

Сега впрочем има голям шанс да ръководи обществената телевизия не 3, а 5 години. Преди няколко месеца в парламента беше внесена промяна на медийния закон, която да удължи мандата на генералните директори на БНР и БНТ. Тя бързо беше изтеглена, за да не пречи на конкурсите. След края им обаче депутатите най-вероятно ще я гласуват.