Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Карадимов и Бил Нелсън обсъдиха стратегическото партньорство на България по Споразумението „Артемида" и с НАСА Снимка: Пресцентър на министерството на иновациите и растежа
Росен Карадимов и Бил Нелсън обсъдиха стратегическото партньорство на България по Споразумението „Артемида" и с НАСА Снимка: Пресцентър на министерството на иновациите и растежа

"Нашата цел е България да се превърне в регионален лидер в иновациите в космическия сектор". Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на среща с ръководителя на НАСА Бил Нелсън. Двамата обсъдиха стратегическото партньорство на България по Споразумението „Артемида" и с НАСА, съобщиха от пресцентъра на министерството на иновациите и растежа.

„Визитата на сенатор Бил Нелсън е силно послание към всички партниращи си по въпросите на космоса държави в контекста на присъединяването на България към Споразумението „Артемида". България е надежден и сигурен партньор на всички държави, подписали Споразумението", подчерта министърът на иновациите и растежа. Министър Карадимов очерта значителния потенциал на държавата за развитие в космическия сектор благодарение на стратегическото местоположение и разрастващия се технологичен сектор. Двете страни обсъдиха капацитета на държавата в свързаните с космоса области: комуникации, наблюдение, безпилотни летателни апарати, киберсигурност, приложения на изкуствен интелект – събиране и обработка на големи данни и обучението и развитието на таланти и специалисти.

Министър Карадимов очерта някои конкретни предложения на Министерството на иновациите и растежа за задълбочаване на сътрудничеството по „Артемида" и за развитие на български компании чрез инициативи, насочени към интеграцията на българските технологии в международните космически проекти. Това ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на националната икономика. Бяха обсъдени и възможностите за програми за обмен на студенти и изследователи с НАСА и други международни космически агенции, включително стажове и съвместни научни проекти, участие в международни бази данни за космически изследвания с български анализи и изследвания в областта на дистанционното наблюдение на Земята и други.

Карадимов заяви още, че МИР ръководи работната група, чиято цел е разработването на национална космическа стратегия и има амбицията за създаване на Национална космическа агенция. Обсъдено беше и доброто сътрудничество между НАСА и Европейската космическа агенция в предходните години и участието на български изследователи и специалисти в съвместни проекти.