Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Цветеслава Гълъбова
Кадър: Нова тв
Д-р Цветеслава Гълъбова Кадър: Нова тв

"Състоянието на депресия, появило се след раждането,  може да имат характеристиките на психоза."

Това обясни в ефира на Би Ти Ви д-р Цветеслава Гълъбова по повод обявената за издирване, а по-късно и открита мъртва в центъра на столицата Биляна Петрова. За жената стана ясно, че е била в следродилна депресия.

В предаването "Тази събота и неделя" Гълъбова посъветва хората да действат в случай, че забележат депресия след раждане, продължаваща повече от 2 седмици. Тя може да се появи дори и след разбития сън, на който са подложени родилките, когато бебето е съвсем малко.

"Ако продължават симптомите след 2 седмици трябва да се потърси психолог. Трябва да говорят с жената и да я убедят, че тя трябва да потърси помощ. Специалистът, ако прецени, че става въпрос за заболяване, ще ги насочи към психиатър. Няма нищо срамно. Няма място и за притеснение", допълни още тя. 

Според нея депресивно състояние отключено в следродовия период може да се развие като психологично заболяване в бъдеше.

Гълъбова казва, че случилото се с Биляна е можело да се предотврати, ако българите приемаха, че психичното здраве е важно, но и ако сме по-информирани медицински относно това какво представлява следродилната депресия.

Докторката допълва, че отговорността за гледането на детето е и за двамата родителите, не само за жената.

"Трябва да го отглеждат заедно, така те опознават своите реакции в силни и слаби моменти. Спотяват се. Мъжете трябва да са равностойни с жените в това отношение", казва още тя.

В държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски" са имали "стотици случая" на жени с отключено тежко психично разстройство след родовия период. По техни данни депресивните състояние се увеличават.