Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осредненият българин има 45 минути повече свободно време от българката - и какво означава това?

От най-ранна детска възраст общо взето ни вменяват правилността на правилото 8+8+8. Тоест двайсет и четири часовото денонощие да разделяме  на три (ох, сега им викат слотове) - 8 часа спим, 8 часа работим, 8 часа се забавляваме.

На мен никога не ми се е получавало, пък и не познавам  някого,  на когото да е. Вероятно някъде някога се е получавало.

Под часовник няма как да се живее, освен ако не вземаш определени лекарства. Естествено, че има работно време, което трябва да се спазва. Отиваш на работа в 8 и напускаш в 17 ч. Формално са точно 8 часа. Стоиш си в кантората, в офиса, пред машината, зад тезгяха, каквато там ти е трудовата дейност. Обаче дали търкаш лакти върху бюрото, киснеш с колежката пред кафеавтомата, разказваш си вицове с колегите, показваш снимки от отпуската или от кръщенето  на внучката, водиш се на работа. Плътни осем часа без значение с какво изпълнени.

Можеш да окьоравееш над спешния проект,

можеш да си играеш табла на компютъра. Грам упрек няма в думите ми - плътни осем часа работи огнярят, който няма как да не хвърля въглища в пещта. Обаче огняри отдавна няма, електричеството замени тежкия физически труд. Да живей! Учителите няма как да се откъсват от “производството”, очите на учениците ги следят  непрекъснато, но да не си дават много зор, могат. Ватмани и шофьори въртят геврека неотстъпно, лекари оперират по повече от 8 часа, има работа и работа.

Сега да ви кажа, че всичко зависи от това дали си я вършиш съвестно, уйде  конят в ряката на бързоструйната софистика. За осемчасовия сън също няма как да се получи, а за осемте часа забавления, о, Боже, кой се забавлява по часовник, а?

Всички живеем и гледаме някак да се справяме с времето, тъй щото хем да ни стигне за всичко, хем да ни остава.

По данни на Националния статистически институт се оказва, че работим много малко, а спим много. Тоест на всеки жител у нас над десетгодишна възраст се падат 2,43 часа работа и 9,17 часа сън. Общо за сън, хранене и други лични грижи българинът отделя 12 часа и 28 минути, мааалко повече от половината денонощие. За всички трудови дейности  - работа, учене, домакински задължения, се падат 5 часа и 28 минути, а останалите часове са както следва - 4 часа и 15 минути за социален живот и 1 час и 9 минути за пътуване.