Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин е зам.-председател на БСП и евродепутат
Кристиан Вигенин е зам.-председател на БСП и евродепутат

Тя, Свиленски и Ченчев сякаш са се заели да ликвидират БСП - успяват да внесат разделение, да демотивират много социалисти, да оклеветят всеки, който полага усилия да стабилизира партията след поредицата катастрофални резултати, казва зам.-председателят на партията и евродепутат

Още акценти от интервюто:

  • Темата "Нинова" още дълго ще занимава БСП, тя беше начело 8 години. Всеки лидер оставя своя отпечатък - Жан Виденов и до днес е идол за някои социалисти - 30 г. след оставката му, други смятат за грешка на Петър Младенов отстраняването на Тодор Живков
  • Направихме всичко възможно да не се стигне до изключване на Нинова, но това беше разчетено като слабост и само стимулира още по-агресивни и безпардонни атаки
  • Ако еврокомисарите социалисти получат само торостепенни ресори, може цялата Европейска комисия да бъде отхвърлена, такива гласове вече се чуват при нас
  • Все по-често България предизвиква единствено снизходителни усмивки в Брюксел

- Г-н Вигенин, затвори ли БСП страницата “Корнелия Нинова” окончателно?

- Затворен е въпросът с оставката и с това кой представлява БСП. Но агонията продължи два месеца и това ще има дългосрочни негативни последици за БСП. Иначе темата “Нинова” още дълго ще занимава партията и няма как да е иначе, когато става дума за човек, който е бил начело 8 години. Всеки лидер оставя своя отпечатък, Жан Виденов например и до днес е идол за някои социалисти, близо 30 години след неговата оставка. Още срещам даже и такива хора, които смятат за грешка на Петър Младенов отстраняването на Тодор Живков. При партии с традиции и история това е нормално.

- Как е възможно един и същи съд да взема две различни решения - през 2022 г. е отсъдил, че подадената от Нинова оставка трябва да бъде констатирана от конгреса, а сега казва, че това не е необходимо. Защо се получава така?

- Не е възможно и не се е случвало. Впечатляващ е мащабът, с който в последните седмици се разпространяват лъжи и измислици. Те имат за цел да създадат паралелна реалност, поддържана от съмнителна мрежа от тролове във фейсбук. В тази паралелна реалност явно попадат и журналисти, какво да говорим за по-доверчивите социалисти. Няма такова решение на съда, този въпрос никога не е стигал до съд, камо ли до ВКС, просто БСП никога не е била в такава ситуация досега. А внушенията, че съдът е взел решение в полза на Атанас Зафиров под давлението на Делян Пеевски - нека го обяснят лично на съдиите, които не са анонимни, а почтени и авторитетни хора - както в Софийския градски съд, така и във ВКС. Има съдебна практика точно в тази посока и всяко друго решение щеше да е абсолютен прецедент.

- Не е тайна обаче, че има разочаровани социалисти от изключването на Нинова - очаквате ли бойкот на изборите, да не говорим за разцепление?

- Направихме всичко възможно да не се стигне до изключване, но това беше разчетено като слабост и само стимулира още по-агресивни и безпардонни атаки. Дадохме шанс, но ни оставиха без избор. На третото си заседание след оставката Националният съвет отказа да търпи повече тези действия и с огромно мнозинство - 105 на 15 гласа, реши да покаже, че уставът и правилата важат за всеки социалист, и когато бъдат прегазени, следват санкции. Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Иван Ченчев сякаш са се заели да ликвидират БСП и левицата и трябва да признаем, че успяват да внесат разделение, да демотивират много социалисти, да оклеветят всеки, който полага усилия да стабилизира партията след поредицата катастрофални резултати. Трети месец не съм чул никаква градивна идея от тях. Все пак вярвам, че до изборите ще убедим много повече хора, че вървим по правилен път, че е назрял моментът за обединение на левите сили и че само така можем да създадем убедителна алтернатива на днешния разпад, който застрашава устоите на държавата ни.

- Свиленски намекна, че е възможно разочарованите от политиката на сегашното ръководство да направят нов ляв проект - възможно ли е да се случи това?

- Няма да се изненадам. Те в момента правят всичко, срещу което възразяваха само допреди 2 месеца. Но ако не си успял в БСП, когато си имал всички механизми на разположение, как ще успееш навън? Няма такъв случай в най-новата ни история, даже популярният, успешен и обичан тогава президент социалист не успя преди 10 години. Факт е, че за Нинова БСП все някак не беше по мярка, но съм уверен, че ще дойде моментът, когато поне Георги и Иван ще се върнат в БСП. А ако бяха истински лоялни и загрижени, трябваше да помогнат на Нинова да осъзнае реалностите, а не да я насърчават в пропадането.

- Има ли вратичка Нинова все пак да се включи в лидерската битка наесен?

- Няма такава възможност - тя е изпълнила два мандата като председател и както и да огъваме правилата, ограничението стои още преди тя да бъде избрана за пръв път. Изключването ѝ от партията пък прави подобна претенция нелепа.

- Нинова, Свиленски и другите обжалват решението на Националния съвет за изключването им пред партийния съд. Свиленски твърди, че в залата е имало 72-ма души, но вие сте преброил 105, така ли е?

- Това не отговаря на истината. Отново представят желаното за реално и обжалването ще свърши като досегашните. На този Национален съвет имахме най-силно участие от години насам, близо 140 регистрирани за заседанието членове. Поредица гласувания преди тези за изключването показваха, че кворумът не е под въпрос, а опитите за процедурно бавене бяха по-скоро унизителни. Освен това не можаха да посочат и едно име на неправомерно гласувал, обидно е да отправят подобни обвинения към присъствалите областни председатели. И още нещо - да видим и гласовете против изключването, които никой не оспорва. Когато само 15 човека на Националния съвет искат да останеш член на партията, това е по-тежка присъда и от онези 105. Впрочем гласовете не ги брои водещият заседанието, а преброителите, които избираме в началото на всяко заседание. Вършиха си съвестно работата, а моята задача беше да гарантирам, че процесът протича законосъобразно. Даже мога да споделя, че предния ден предупредих Зафиров и Гуцанов да не очакват да водя като Свиленски и ако искат да карам през просото, да води друг. И двамата ме увериха, че държат в БСП да се работи стриктно по устав и по правила.

- За втори път след Сергей Станишев вие лично се отричате от лидер, до който сте бил близък. Как ви разочароват?

- Това са пак част от легендите, които трябва да легитимират тезата за предателствата. Аз съм активист на БСП от 30 г., работил съм пряко с всички председатели от Жан Виденов до Нинова. Отнасям се с уважение към всеки един от тях, защото знам колко труден и неблагодарен е този пост. Помагал съм и съм влагал огромни усилия за общия успех. Не съм си позволявал да плета интриги и да действам подмолно. Като имам несъгласия - казвам ги направо. От никого не съм се и отричал. Когато обаче бъде застрашена БСП, трябва да е ясно, че не мога да бъда мълчалив съучастник на грешни решения. Предупреждавам, че това със същата сила важи и за ситуацията в момента.

- Тезата на опонентите ви е, че е извършен преврат в БСП, че партията е поставена в зависимости. Как ще им отговорите?

- Така и не можаха да дефинират какво е преврат. Как е преврат, когато председателят сам си подава оставката, писмено, до всички членове? Как е преврат, когато Националният съвет, в съответствие с устава, избира един от зам.-председателите за изпълняващ функциите председател? Как е преврат, когато и най-висшата съдебна инстанция потвърждава правилността на взетите решения? За какви зависимости говорим, когато решенията се взимат открито, демократично, след обсъждане? Нали това е същият Национален съвет? Не зависимости промениха отношението на НС, а осъзнаването, че на пагубната за БСП политика трябва да се търси алтернатива, нови решения, нова посока. Самата Нинова даде заявка, че го е разбрала, за да ни покаже часове по-късно, че всичко е било театър. А можеше този път след оставката да бъде извървян и завършен с достойнство. Искрено съжалявам, че не стана така.

- Така прокламираното ляво обединение всъщност ми изглежда като римейк на Коалиция за България отпреди години. Какво очаквате да допринесат като резултат партии, които имат доста скромна електорална подкрепа?

- Коалиция за България беше успешно политическо обединение, безспорно има прилики. Аз очаквам добавената стойност на коалицията да надхвърли значително механичния сбор на гласоподавателите на партиите. За пръв път от много години гледаме в една посока, за пръв път няма да се състезаваме помежду си, а заедно ще се борим с десницата. Енергията на обединението се усети много силно на Бузлуджа, после при подписването на коалиционното споразумение и особено отчетливо при регистрацията в ЦИК. Последните избори бяха шамар за цялата левица, не само за БСП, и щяхме да бъдем безотговорни към децата и към родината си, ако бяхме допуснали от егоизъм и късогледство да оставим да продължи разпадът на лявото.

- Борисов обяви, че БСП вече е сред естествените потенциални партньори на ГЕРБ, възможно ли е да се коалирате?

- Стана точно както го предрекох - виждам синхрон в действията на Борисов и Нинова, на думи се води борба, а на практика си подават топката, защото и двамата искат лявата коалиция да се провали. Същата схема Борисов прилагаше преди това на самата Нинова, само че тогава обвиненията за колаборация идваха от нейната опозиция. Не, моделът ГЕРБ продължава да трови България, а Борисов има тежки грехове към държавата. Докато създателят на този модел е начело на ГЕРБ, а ГЕРБ не дава никакви признаци, че осъзнава грешките си от миналото, не може да има никакво системно взаимодействие с тях. Тази тактика на Борисов всички да бъдат вкарани в блатото е много успешна, тествал я е в миналото, но този път имаме силата и аргументите да се справим. Ние градим алтернатива, притурка няма да сме на никого.

- България вече има кандидат за еврокомисар, но срещу Екатерина Захариева се разрази компроматна кампания, при това подклаждана от български политици. Как приемате това?

- Аз неслучайно предупредих, че номинация все още не значи назначаване, имам лично болезнен спомен от случая с Румяна Желева през 2009 г. Вярно, Захариева има много повече опит от Желева, но и критериите днес са по-високи, пък и парламентът е много по-фрагментиран и непредвидим. Тогава атаката дойде по подобен начин, но решаващо се оказа слабото представяне на изслушването. Сега се опасявам, че единственият резултат, който ще се постигне, е по-скромен ресор, за да дразни по-малко. Разбира се, ние също проверяваме въпроса и ако видим убедителни данни, че за случая с т.нар. златни паспорти отговорност носи и самата Захариева, не очаквайте да си мълчим. Тогава правилното решение на правителството би било не да чака проблемът да се разрасне до общоевропейски резил за страната ни, а кандидатът да бъде изтеглен и да бъде изпратен нов.

- Какъв ресор очаквате да получи България в нейно лице? Заговори се за кризи и хуманитарна помощ, което е различно от очакванията за “по-престижен” ресор и най-вече с по-голям финансов портфейл?

- Захариева има шарена биография с поглед върху околната среда и водите, регионалното развитие, правосъдието, но в Брюксел е позната преди всичко като министър на външните работи. В този смисъл хуманитарната помощ ми звучи като напълно реалистична възможност, а ние вече сме имали подобен ресор в първия мандат на Кристалина Георгиева след провала с Желева. При избора на ресори са намесени много фактори, опасявам се, че в тази игра България не е никак силна, особено пък сега, със служебно правителство и с отиващ си парламент. Скептик съм, че ще получим ресор с реално значение за нас, като например регионално развитие, транспорт, енергетика, земеделие.

- Може ли изобщо България, докато продължава четвърта година да е в политическа криза, да разчита, че гласът ѝ ще се чува в Брюксел и ще ползваме пълноценно всички финансови инструменти и няма да сме нетен донор? И въобще как стоим, погледнати от Брюксел?

- Все по-често България предизвиква единствено снизходителни усмивки. Кой гледа сериозно на държава, която праща различен министър на всяко заседание на Съвета например? Отвън изглеждаме точно така, както и отвътре. Спасява ни все още функциониращата администрация, но ако продължаваме така, скоро разпадът ще стигне до всяка сфера, до всяка структура. Сега, когато се информирам за работата на парламента главно от медиите, си давам сметка защо хората не гласуват и защо одобрението му е 8%. Ако нещата не се променят бързо и дълбоко, не ни очаква нищо добро.

- Вие гласувахте против Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК, тя беше избрана трудно - какъв знак е това въобще за бъдещето на Европа и на работата на европейските институции?

- Проблемите не са само в България. Аз бях убеден, че ЕС има нужда от нова посока на развитие, има нужда от ново доверие и това не може да се случи, ако Фон дер Лайен отново оглави Еврокомисията. Отстоявах тази позиция, въпреки че накрая Групата на социалистите все пак реши да я подкрепи. Днес вече виждам колебания дали това решение е било правилно. Няма да кажа “Аз казвах ли ви...”, само ще си го помисля, но все още има възможности за реакция. Ако нашите приоритети бъдат неглижирани, ако няма ясен ангажимент по социалните въпроси, ако еврокомисарите социалисти получат само второстепенни ресори, може цялата Европейска комисия да бъде отхвърлена, такива гласове вече се чуват при нас. Аз съм последователен и така както не подкрепих Фон дер Лайен, така не смятам да подкрепям и нейния екип.

Визитка

  •  Роден на 12 юни 1975 г. в София
  •  Завършил международни отношения и макроикономика в УНСС, учи задочно право в СУ
  •  Министър на външните работи в кабинета "Орешарски"
  •  Депутат осем мандата - от 2014 г. до 2024 г. Зам.-шеф на парламента - от 44-ото до 49-ото НС
  •  Зам.-председател на БСП
  •  Член на Президиума на ПЕС
  •  Бил е два мандата евродепутат (2007-2013), сега отново е в Европарламента
  •  Женен, с 2 деца