Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полиция пазеше входа на ЦИК от ранни зори, за да няма сблъсъци.
Полиция пазеше входа на ЦИК от ранни зори, за да няма сблъсъци.

Тепърва ще гледат документите на обединенията

Документите на две коалиции, в които участва ДПС, бяха приети от ЦИК.

Едната е “ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски, втората - “Демокрация, права и свободи” на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров.

Те са записани от изборната комисия с един и същи час и без пореден номер - първи или втори. ЦИК трябва да прегледа документите им и да даде отговор дали така отиват на изборите.

До соломоновското решение ЦИК стигна, след като

отложи началото на регистрацията в понеделник с пет часа

заради особената ситуация в движението.

Като коалиция “ДПС - Ново начало” се вписа групата на председателя на ДПС Делян Пеевски. В коалицията влизат три партии - ДПС, “Български глас” и “Новите лидери”. Документите за него подадоха депутатите Искра Михайлова и Байрам Байрам и кметът на Белица Радостин Ревански.

Делян Пеевски и депутатите от групата на ДПС, които подадоха документите на “ДПС - Ново начало”. 

СНИМКА: ДПС ПРЕСЦЕНТЪР
Делян Пеевски и депутатите от групата на ДПС, които подадоха документите на “ДПС - Ново начало”. СНИМКА: ДПС ПРЕСЦЕНТЪР

Заедно с тях в сградата на бившия партиен дом, където се помещават ЦИК и Народното събрание, бяха лично Пеевски и останалите депутати от парламентарната група на движението.

Нашите избиратели, българският избирател е интелигентен, грамотен, разумен и позитивен и най-вече

решава напълно съзнателно какво прави

Той не може да бъде объркан, успокои Михайлова, че едва ли избирателите биха се объркали за кое ДПС да гласуват.

Председател на “Български глас” е бившият депутат от “Има такъв народ” Георги Попов. На парламентарните избори на 9 юни тя се яви в коалиция с “Алтернатива за България” на изключения от “Възраждане” Николай Дренчев.

Бил съм народен представител в два парламента и там видях само сламени хора, които не вземат сами решения и не застават зад тях, заяви Попов пред “24 часа”. Когато имало важни гласувания, тези хора говорели с кукловодите си и тогава гласували.

В Делян Пеевски Попов видял “първия политик, който има нужните качества - сам взема решения и носи отговрност за тях”. Именно затова решил да застане до “ДПС - Ново начало”.

Справка в  регистъра на политическите партии сочи, че “Новите лидери” е регистрирана в Пловдив на адрес ул. “Федерик Жолио Кюри” през 2007 г. с лидер Иванка Митева. Има и адвокат със същото име, но вероятно става дума за съвпадение. В сайта на организацията за контакт е посочен адрес на ул. “Янко Сакъзов” в Пловдив. Градският лидер на ДПС в Пловдив Али Байрам е от крилото на Пеевски, “Новите лидери” не е участвала на национални избори.

Младежи, верни на Ахмед Доган, позират заедно с Джевдет Чакъров пред ЦИК след подаването на документите.
Младежи, верни на Ахмед Доган, позират заедно с Джевдет Чакъров пред ЦИК след подаването на документите.

От три партии е коалицията и на Ахмед Доган - ДПС, СБОР и “Земеделски народен съюз”. Документите подадоха другият председател на движението Джевдет Чакъров и депутатите Валентин Тончев и Ибраим Зайденов.

Нашата ориентация е както и досега - евро-атлантическа за европейско бъдеще на България със съдържателна и ефективна политика за по-добър живот в България, обясни Чакъров на излизане от ЦИК.

“Справедлива България обединени родолюбци” е основана през 2012 г., а нейни председатели са бизнесменът Димитър Илиев, Веселин Пенев и Георги Гатев. СБОР не участва на последните избори, а през 2023 г. се яви в коалиция “Заедно” на бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански.

“Земеделски народен съюз” е създадена през 1997 г. от Румен Йончев, който е председател и сега. На последните избори за Народно събрание ЗНС се коалира със “Синя България” на Вили Лилков и Петър Москов, а на вота през 2022 г. се явиха с “Български възход” на Стефан Янев.

Ако няма проблем с документите на двете коалиции, ЦИК ще ги регистрира. Ако са неизрядни обаче, дава три дни срок да ги оправят, но не по-късно от 11 септември. При повторен отказ формациите могат да обжалват пред ВАС. Съдът се произнася в тридневен срок, след което срокът за новата регистрация е 21 септември.

Приемайки едновременно документите и на двете ДПС-та,

ЦИК не постъпи по най-законовия начин,

но това все пак беше подходът да се разблокира процесът, коментира доц. Наталия Киселова.

Но ЦИК също не е единен субект и след като ѝ беше възпрепятствана работата, ако на този етап вземеха страна, щеше да се създаде напрежение, смята тя.

Според доц. Христо Орманджиев, ако се регистрират две различни коалиции, които имат ДПС в името, би следвало да няма проблем и да не се стигне до обжалване във ВАС, но това щели да решават лидерите.