Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луканка идва от старобългарската дума за корем
Луканка идва от старобългарската дума за корем

Луканка идва от старобългарската дума за корем, шопската салата олицетворява трибагреника

Кои са 10-те най-вкусни български ястия? Попитахме трима български майстори кулинари, които дадоха своите предложения също в класация.

Обобщения списък от общо 25 гозби - като включваме овчарската салата, “снежанката” и мекицата, които са на челни места в световната класация, публикуваме на сайта ни. Прибавихме и киселото мляко, защото е световно признат уникален български продукт. Правим допитване и може да гласувате - кое според вас е най-вкусното българско ястие.

Интересно е, че и тримата експерти не включват много десерти в своите класации. Според Иван Звездев крем карамелът е традиционен френски десерт, който е навлязъл в българската кухня преди 100 години и днес всеки може да си го приготви у дома си.

Той слага в топ 10 и традиционния колбас - луканката, като тя е единственото изцяло българско ястие със старобългарска дума. “Лукан” на старобългарски е означавало корем.

“Баницата е с над 100 разновидности

в сладки и солени варианти. Тя е подходяща за всички поводи, и за хубаво, и за лошо, и за делник, и за празник. Яде се със и без повод и се слага на масата освен като закуска, и като празнично ястие”, обяснява Звездев, като слага баницата на първо място по вкус.

“Скарата е задължително ежедневно ядене, но се предлага и на празници. Яде се и бързо, и бавно. Особено в близкото минало няма сватба без скара. Предлага се на панаири и събори, а в ежедневието е обичана от всички".

По думите на Звездев шопската салата е сравнително нова за националната кухня, обаче от 60 години насам става най-обичаната. “Представлява българския трибагреник и олицетворява плодородието. Тази салата се яде и в делник, и в празник. По принцип е лятна, но толкова я обичаме, че я приготвяме и по Коледа и Нова година с вносните домати и краставици. Безспорно е и емблемата ни. Всички чужденци я харесват, когато я опитат”, казва готвачът.

Според мастършефа Силвена Роу, която от години работи в Дубай, най-вкусни са шопската салата и двата вида сарми - лозови и зелеви. В нейните предпочитания попадат и дроб сармата, мусаката, също - пълнените чушки.

Ути Бъчваров разделя ястията на сезонни - за през лятото най-вкусна е салатата с розови домати и овче сирене. Според него през пролетта най-вкусна е зелената салата с лук, репички и оцет, която традиционно се приготвя по Великден и Гергьовден. На първо място обаче той слага пиле с ориз.

Извън списъците на тримата обаче са останали един типично български специалитет, признат в целия свят - киселото мляко, и две много характерни за България ястия. Едното е салатата от печени чушки с чесън, магданоз и зехтин. Преди години изследователка беше направила проучване сред емигрантите ни в чужбина с въпрос с мириса на какво свързват родината - оказа се, че за повечето това е

миризмата на печени чушки

Другият кулинарен специалитет, който отсъства и от класациите на tasteatlas.com, а и от тези на тримата ни изтъкнати готвачи, е гювечът. Едва ли обаче ще стои дълго извън кулинарните ранглисти - в него има цяло съзвездие от зеленчуци, които, ако се приготвят с мерак, изчезват бързо-бързо от чиниите на близки роднини и приятели от страната и чужбина, поканени на трапезата.