Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов

Възможно е да е бил упражнен натиск върху членовете на съда, които се разделиха 6 на 6 по казуса с реда за назначаване на служебно правителство, което отнема от правомощията на президента. Това заяви заместник-председателят на БСП Борислав Гуцанов. 

Ръководството на БСП е в Стара Загора, където провежда среща с други леви формации, сред които Левицата, Изправи се.БГ, както и всички досегашни коалиционни партньори на БСП. Целта на събитието е обединение на лявото пространство в навечерието на отбелязването на 133 години организирано социалистическо движение, което ще се чества на връх Бузлуджа утре.

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано. "От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция", коментира той, цитиран от БНР.

Както "24 часа" писа Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остава "домовата книга", по която президентът Румен Радев ще назначава служебен премиер. В тази си част КС не е постигнал единно мнение. Гласовете са 6 на 6, както вече съобщихме не веднъж.

Против орязването на правомощията на държавния глава са били съдиите Павлина Панова, шефка на КС, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова. Те приемат, че лимитирането на служебен премиер е противоконституционно.

Не така обаче мислят съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, които приемат, че списъкът от 10 човека, между които държавният глава може да избира служебен премиер, не е противоконституционно.

И тъй като е 6 на 6 няма решение на казуса и остава новият текст.