Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев от ДПС
Йордан Цонев от ДПС
  • Ако Делян Пеевски реши да прави нова партия - той ще го оповести
  • У мен остава убеждението, че 25 г. съм бил заблуждавам, че заедността е в основата на философията на ДПС. Разбрах, че 25 г. съм "българчето" в ДПС, каза още Цонев

Ние няма да воюваме с Доган. Следващите ни действия ще го покажат. 

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред bTV.

На въпрос дали Делян Пеевски ще прави нова партия, Цонев отговори: "Това ще реши Пеевски - ако той реши, ще го оповести."

Ако Делян Пеевски реши да направи нова партия, отивам с него категорично, отсече той.

Няма да воюваме с Доган и хората, но ще изразим своите несъгласия, допълни той. Запитан дали си тръгват от ДПС, отговори: "Натам отиват нещата."

И призова да се изчакат следващите дни.

Въпросът тук е друг - дали ще тръгнем на война и да се опитаме цепим една партия, която има своята историческа роля за България, или просто всеки ще изрази своята воля и ще продължи напред по начина, който смята за правилен, допълни Цонев.

Преди 24 г. ми се наложи да правя отново такъв избор. Тогава казах на Костов: "Не слушайте русалките около вас, които ви пеят, ще разцепят партията. Уважавам и Костов, и Доган", допълни Цонев.

"Аз съм част от екипа на Пеевски и това, че не бях посочен в писмото на Доган ми дава възможност да обявя сам решението си - оставам в екип на Пеевски и за първи път няма да остана до Доган. Уважавам много Ахмед Доган, неговите исторически заслуги за България са неоспорими, но онова, което се случва в последните дни, ме разколебава", обясни още Цонев.

Партията е в своя връх и одобряван или не, Пеевски направи страхотни неща за хората. ДПС винаги е била управлявана с твърда ръка, това е традицията в ДПС. Но точно в този момент няма достатъчно аргументи за това, обясни Цонев.

У мен остава убеждението, че 25 г. съм бил заблуждаван, че заедността е в основата на философията на ДПС. Това, което видях в групата във фейсбук е притеснително, смущаващи меко казано етнически призиви, това не е философията на Доган, допълни Цонев. Разбрах, че 25 г. съм "българчето" в ДПС, каза той. И призова почетният председател да се разграничи от семейство Атилла, които менажират фейсбук групата. Склонен съм да вярвам, че отсъствието на моето име и това на Искра Михайлова в списъка на Доган цели да намери етнически баланс, но този завой има етнически привкус.

Цонев разказа, че последно е говорил с Доган преди 5-6 месеца, ходили заедно на концерт на Лили Иванова. Говорим, когато той ме търси, допълни той.

Три кризи има, откакто Доган е почетен председател. Посочи ни Местан, поиска да го махнем, посочи Карадайъ, поиска да го махнем, сега Пеевски. Няма избран председател, който да не е посочен от Доган, обясни Цонев. Ние се съобразяваме с всичко, което казва Доган в годините, защото той заслужава това. Но след това как се носи отговорността - стоиш като почетен, като икона, защото за ДПС той е икона, за мен също, аз го уважавам, и сега е, но това не отменя отговорността. Пеевски не е икона, той е оперативен председател, със страшно много качества, който направи страшно много за хората.