Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-големите колела от древните жители на Арабския полуостров са в Йордания.
Най-големите колела от древните жители на Арабския полуостров са в Йордания.

Геоглифите в Черната пустиня са на 8500 г., по-стари от тези в Наска

Едни от тях показват астрономически изчисления на неолитните хора, други са капани за диви животни, трети са погребални. Има и загадъчни порти

Хиляди древни каменни фигури покриват пустинята между Сирия и Саудитска Арабия. Учените смятат, че някои са на около 8500 години. Създадени около 6500 г. пр.Хр., това ги прави по-стари от най-известните геоглифи в платото Наска в Южна Америка, които са на около 6000 години, тоест ок. 4000 г. пр.Хр.

Общото между тях е, че се очертават само при наблюдение от въздуха. Защо е така, и до днес няма отговор. Предполага се, че са искали да бъдат показани на боговете. Някои учени смятат, че е възможно хората от по-късните цивилизации да са минавали върху или покрай геоглифите и дори да не са осъзнавали тяхната ценност.

Местните бедуини ги наричат "делото на древните", но не са запазили информация кои са създателите им. Учените непрекъснато намират нови и нови структури чрез google earth. В последните години ги разкриват в пустинята благодарение на сателитни изображения. Оказва се, че има дори в Саудитска Арабия, която доскоро не допускаше научни полети с археологическа цел във въздушното си пространство.

Структурите са изградени от базалт, тъй като вулканът, който се намира наблизо, е бил активен по онова време. Фигурите не са разположени симетрично. На места са скупчени по две-три, а другаде са единични, далече от останалите. Формите им са разнообразни. Едни наподобяват хвърчила, други са правоъгълни. Трети - като двете най-големи, приличат на колело. Те се намират на територията на Йордания и се смята, че са свързани с астрономически опити. Любопитното е, че не са с идеално геометрично очертание. Те силно контрастират с колелата от платото Наска в Перу, които са изработени много прецизно, с усет към детайла.

Кои са най-големите и какви са предназначенията на тези фигури, четете в брой 5/2024 на сп. "Космос".