Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бежанци
Бежанци
  • Само за 2 месеца Тхой Нгуен, който се е возил, получи правосъдие, но няма да конфискуват колата с червени номера
  • Имунитетът спаси първия секретар в дипломатическата мисия Ле Хонг Лин

Споразумение с условна присъда. Така приключи делото за трафик на мигранти с дипломатическа кола на посолството на Виетнам у нас, показа проверка на “24 часа”. От задържането на автомобила с нелегалните бежанци до споразумението на шофьора с прокуратурата минават само 2 месеца.

Светкавичното правосъдие обаче е само за Тхой Ван Нгуен, който е бил пътник в мерцедеса с червени номера. До него на шофьорската седалка е стоял Ле Хонг Лин, който е първи секретар в посолството на Виетнам и има дипломатически имунитет. Затова и не може да бъде обвинен и съден.

Тхой Нгуен е виетнамец, но

от години има

българско

гражданство Женен е и работи у нас.

На 28 март той е в Турция заедно с първия секретар на дипломатическата мисия Ле Хонг Лин. Връщат се в България през ГКПП Капитан Андреево. Граничарите ги спират за проверка. Отварят багажника на колата, въпреки че е дипломатическа. Натъпкани и свити на кълбо, там имало 7 мъже. Нелегалните пътници са двама турци, четирима сирийци и един иракчанин - всички бежанци.

Виетнамецът без имунитет е арестуван и обвинен, но не и секретарят Лин.

Той все още

заема тази

длъжност,

показа проверка на “24 часа” в актуалния дипломатически списък на Министерството на външните работи.

Тхой Нгуен е отведен в следствения арест в София. По време на разследването се признава за виновен и се съгласява на споразумение с прокуратурата за условна присъда от година и шест месеца и глоба от 5 хил. лв.

Нгуен се разминава и с конфискацията. Законът позволява колите на трафикантите да се отнемат в полза на държавата или да се плаща левовата им равностойност. В случая обаче мерцедесът е на посолството на Виетнам.

Това е поредният случай на трафиканти, които използват необичайни автомобили за превоз на мигранти през границата и в страната. Досега са известни случаи на линейки, товарни камиони и дори катафалки.

90% от трафикантите са чужденци. Това са бежанци, които имат статут у нас, но през последните години са арестувани много украинци, а дори и германец, който е осъден преди седмица от Софийския районен съд. За разлика от виетнамеца с български паспорт, той не е сключил споразумение и делото е минало по общия ред. Ще лежи 4 г. в затвора според присъдата на първа инстанция.

На 30 септември м.г. той натоварил 11 бежанци в гората до границата с Турция и ги превозил до София. В кв. “Разсадника” забелязал полицаи и се опитал да избяга. Шофирал рисково и катастрофирал в паркирана кола. Освен 4-те години затвор германецът ще плати и глоба от 5000 лв., както и 2500 лв., колкото е стойността на колата, с която е извършено престъплението.

Повече от 80% от присъдите за трафик на нелегални мигранти обаче са условни, защото обвиняемите признават вината си и сключват споразумения.