Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър Атанас Славов
Правосъдният министър Атанас Славов

През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии, твърди той

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите. Това написа във фейсбук министърът на правосъдието Атанас Славов по повод решението на Съвета на ЕС България да бъде част от Шенгенското пространство по въздух и море от м. март 2024 г.

Министърът смята, че по този начин от периферията на Европа България се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще, както и в сферата на опазването на общите граници. Той очаква гражданите и бизнесът скоро да почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира министърът.

Славов добави, че предстои важна година, в която "трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции".

„В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес", заяви по темата за Шенген вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.