Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Омикрон тръгна с много оптимизъм, че протича леко, но нашите данни показаха тежко протичане. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова тв.

Тя обясни, че сред новооткритите 52 проби на заразени с омикрон повечето са на възрастни хора. 

"Има и на 45-47 години, всички са с придружаващи заболявания. Има четири деца. Повече от болните са с пневмония. Няма заразен или починал с омикрон с три дози", уточни Христова

По думите й двама от общо приетите 7 в болница са с две дози ваксина, но направена преди шест месеца, което не е достатъчна защита срещу новия вариант.

"Категорично очаквам покачване на случаите. Колко ще е обаче не може да се каже, както и за колко време", заяви Христова.

Според нея  по-важно е не колко са случаите, а колко от тях имат нужда от болнично лечение. На база на това трябвало да се определи какви противоепидемични мерки трябва да се вземат.

"За мен е важно какъв е остатъчният капацитет на болниците. Колко са възможностите  да приемат,  от това зависят мерките и ограниченията", обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова прогнозира, че който не е ваксиниран, ще изкара вируса.

По повод положителния тест на шефа на парламента Никола Минчев тя коментира, че няма нужда депутатите да се изследват още на следващия ден. Те можели още да не са развили симптоми, но да са заразени.

 "Тестът веднага след контакт ще е фалшиво отрицателен. Дали има риск от заразяване, зависи дали човек е с маска. Също дали е делта или омикрон. Ако е омикрон, е доказано, че заразява 75% от контактните", обясни Христова.

   Според Христова може да се установи дали човек е ваксиниран дори като почине. Това се разбирало от изследваните антитела.