Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази снимка на доц. д-р Петър Шишков разпространиха от МГУ и съобщиха, че е починал.
Тази снимка на доц. д-р Петър Шишков разпространиха от МГУ и съобщиха, че е починал.

Бил експерт по взривове, нямало как да допусне грешка

Починалият при взривовете доц. д-р Петър Шишков е бил световно признат учен и консултант, участвал в редица научноизследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Той е преподавал в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”, но е бил и пионер в светлинните шоута.

Натрупва професионален опит като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи, уточняват от университета.

Освен това Шишков е бил и дизайнер на шоу програми с фойерверки. Последният му спектакъл е бил в Елин Пелин. Той направил музикална заря или фойерверки, изстрелвани в синхрон с музикален съпровод. В сайта на “Енигма” се предлагат и различни спектакли, които Шишков дирижирал. Според вида на шоуто се продавали от 3500 до 8000 лв.

“Разбира се, че всичко е под контрол”, казва Шишков на 28 юни пред Нова тв, преди светлинното шоу в Елин Пелин. Обяснява, че пиромюзикълът се прави от 15-20 години. Всяка година се добавяли нови елементи. С екипа му ходили от Мексико до Япония, в Монако дори направили пиромюзикъл от 23 минути. Имали и награди.

След като се разбра, че Шишков е починалият, мнозина негови познати написаха в социалните мрежи с какво си го спомнят. “Работих с него, откакто беше малко момче. Той бе човек с огромни мечти и смела фантазия”, написа певецът Красимир Аврамов в социалните мрежи.

“Абсолютен перфекционист, всичко изпипваше до последния елемент. Бавно и предпазливо подреждаше цялото необходимо оборудване, следеше всичко да е надлежно обезопасено. Говореше със страст, обичаше това, което прави”, добави PR експертът Любомир Аламанов.

Каквото и да се е случило там, човешката грешка според мен е малко вероятна причина за взрива. Има и нещо друго, коментира пък Владимира Гърбева, която е работила заедно със загиналия доц. Петър Шишков в Минно-геоложкия университет.

“Той беше човек на световно ниво и неговите знания и умения много трудно биха могли да бъдат дори дублирани от някой друг. Той беше голям човек, но още по-голям го правеше това, че се държеше като равен дори с прохождащите преподаватели като мен, с неговите студенти, които го обожаваха. Доцент Шишков имаше огромна усмивка и още по-огромно сърце и загубата му е огромна”, обясни тя пред Нова тв.

Доцентът знаел, че работата му е рискова. “Но той вярваше в това, че има начини и способи взривните дейности да бъдат възможно най-безопасни, когато се работи с тях професионално и така, както трябва. Истината е, че той беше максимално добре обучен и максимално добре обучаваше в тази посока.”, категорична е тя.

Докато хората си спомняха за Шишков, от МГУ съобщиха, че имат спешна нужда от кръводарители за дъщеря му Кристина. “Кръвната група няма значение! Академичната общност на Минно-геоложкия университет благодари предварително на отзовалите се!”, написаха от университета във фейсбук. Момичето е с 85% изгаряния и от “Пирогов” определиха състоянието ѝ като “тежко с лоша перспектива”.