Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Анна Кръстева Снимка: Фейсбук
Проф. Анна Кръстева Снимка: Фейсбук

"Изключително лош политически тон е служебно правителство в края на своя мандат да отмени наредба, приета от редовно правителство, в момент, в който се работи по конструиране на нов кабинет. Това показва политически интерес зад този акт и той безспорно е изключително проблематичен". Това коментира пред БНР преподавателят от Нов български университет проф. Анна Кръстева, която оглавява Центъра за миграционни изследвания. Тя анализира отмененото правителствено постановление.

"Ясно е че зад този необоснован акт на служебното правителство стои президентът Радев", смята Кръстева, за която това е един от първите големи гафове след умереното и балансирано начало на президентския мандат.

Проф. Кръстева коментира несработилата наредба в контекста на вълната от креслива ксенофобия. Отхвърлянето от местната власт на тази наредба се дължи на две опашати лъжи в епоха на постистината, подчерта проф. Кръстева: нелегални мигранти и интеграция на нелегална миграция (което по думите й е равнозначно на "дървено желязо").

Третата манипулация, която оказва въздействие според проф. Анна Кръстева е тезата, че ако се интегрира едно семейство ще дойдат потоци от други хора.

"Близо три години идеята беше да се създаде работеща наредба, това е задължение на страната – да предвижда механизъм за интеграция на бежанците", заяви Марияна Стоянова, която ръководи Бежанско-мигрантската служба към Българския червен кръст.

След отмяната на наредбата могат да бъдат замразени фондовете, които в момента са насочени към България, предупреди тя. От 2014 година няма програма за национална интеграция на бежанците, каквато имаше до края на 2013-а, посочи още Стоянова.

Марияна Стоянова предположи, че липсата на интерес от страна на общините да интегрират бежанци по този механизъм се дължи на липса на административен капацитет. Тя добави, че е имало нужда по-скоро от пилотни проекти в отделни общини и от по-плавен преход.

Най-важното е, че нямаше механизъм за контрол на този процес, подчерта Марияна Стоянова. Необходима е отговорна държавна институция, която да поеме контрола върху този механизъм за интеграция.