Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близки, колеги и приятели си взеха последно сбогом с големия български композитор Александър Йосифов. Те се простиха с него в столичния храм "Св. Седмочисленици".
Композиторът почина на 76-годишна възраст на 26 ноември след дълго боледуване.

Красив венец бе изпратен от самата Лили Иванова в знак на почит, а другата гранд дама на българската естрада Йорданка Христова лично изпрати композитора в последния му път.

"Той беше безумно талантлив, мелодик, написа такива прекрасни песни. Но странното е, че беше изключителен организатор. Ръководеше "Балкантон" дълги години, Операта, Музикалния театър. Много ще ми липсва, ние бяхме приятели. Ще липсва въобще, такива хора вече няма, много голям музикант", каза Христова.

Изящни венци бяха поднесени и от австрийското посолство и Виенския клуб в София, на който Йосифов бе председател дълги години. Светлана Тилкова-Алена, която е член на управителния съвет на клуба, също се сбогува лично с твореца.

"Светъл път към един по-добър свят! Светла да е паметта му!", сподели тя.

Композиторът и диригент е бил директор на „Балкантон“ от 1968 до 1986 година и е с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност - бил е професор в Нов български университет и в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

Автор е на повече от 1500 музикално-сценични произведения, симфонични концерти, на камерна и хорова музика за деца, на хорови, естрадни песни, на над 300 обработки на народни песни и танци, а също така и на текстови творби, на авторски либрета за детски опери, съавторства за оперни либрета, текст за оратория и за детски музикален цикъл. Той създава над 600 естрадни песни, изпълнявани от Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Борис Гуджунов, Васил Найденов, Орлин Горанов, Бисер Киров, дует "Ритон" и др. Сред хитовете му са песните "Боянският майстор", "Молба", "Реквием", "Не си родена ти", "Синева", "Алеята на влюбените" и др. Особено плодотворно е сътрудничеството му с поета Павел Матев.

Носител е на 20 награди от конкурси за композиция в България, Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия. Два пъти е носител на наградата „Златен Орфей“.

Син е на композитора, диригента и общественика Йосko Йосифов и завършва Българската държавна консерватория при проф. Панчо Владигеров, проф. Константин Илиев и проф. Жени Ковачева.