Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът проф. Румяна Коларова КАДЪР: Би Ти Ви
Политологът проф. Румяна Коларова КАДЪР: Би Ти Ви

Прави впечатление търсенето на симетрия между първите две партии на европейските избори и Росен Желязков и Никола Минчев са били председатели на Народното събрание, и двамата са отстранени. В листите за европейски парламент не са водещи политици. Същото важи и за водача на ДПС Джевдет Чакъров и не съм сигурна, че той ще бъде евродепутат. Това каза политологът проф. Румяна Коларова пред bTV.  

Интересно е каква ще е следващата роля на Мария Габриел в европейската политика и защо тя не води листата, каза политологът доц. Даниел Смилов. Според него три са нещата, които ще се решат на тези избори - оценката на управлението на кабинета "Денков", борбата с корупцията и вота за национал-популистки формации.   

Има градове като София и Пазарджик, където ще се види отражението от вота на местните избори и по какъв начин управлението на ПП-ДБ ще бъде оценено от техните симпатизанти, обясни още Коларова.  Според нея сме наблюдавали поредица от грешни стъпки от ПП-ДБ, като това е четвъртата им.  Големият въпрос пред ПП-ДБ ще е, ако след изборите не са в управлението, а то пък изпълнява тяхната програма. Те искат да получават още власт, а не да отстъпват, каза още тя.

Според Смилов на изборите отиваме по желание на ГЕРБ-СДС и ДПС, за да се намали влиянието на ПП-ДБ в евентуално управление. В идеален вариант за тях може да се мине и без ПП-ДБ с ИТН и други консерватори, каза още той.