Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европарламентът
Европарламентът

Получавам много запитвания, включително и от журналисти, дали ще бъда отново кандидат за евродепутат. Отговорът е НЕ. От медиите се информирах, че на свое заседание Националният съвет на СДС е взел решение да издигне само един кандидат и членовете му са решили това да бъде главният секретар Илия Лазаров. За провеждането на това заседание не бях информиран и не съм присъствал на него.

Като член на Европарламента представях позициите на СДС по най-важните за България проблеми. В изказванията си в пленарна зала и в комисиите, отстоявах последователно политиката на коалицията ГЕРБ-СДС. Организирах конференции и семинари в Брюксел, София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе по актуални за България теми. Изнасях доклади. Публикувах аналитични статии по политически проблеми. Помагах дейно в поредицата от изборни кампании на ГЕРБ-СДС и не само със слово. Близо 300 членове и симпатизанти на СДС имаха възможност през този период да гостуват в Брюксел по моя покана и да се запознаят с работата на Европейския парламент.

Няма важен за нашата страна въпрос по който да не съм взел отношение - членството ни в Шенген, политиката на разширяване и реформиране на ЕС, разобличаване на антибългарската политика на Северна Македония и защита на правата на македонските българи, реакция на престъпната руска военна агресия срещу Украйна, конфликтът в Близкия изток, ролята на НАТО за европейската сигурност и отбрана, отношенията ни със САЩ и др. Бях един от най-редовните участници и в заседанията на парламентарната група на ЕНП.

Всяка година издавах и представях публично писмени отчети за своята парламентарна и извънпарламентарна дейност. В тях са включени всички мои изказвания, участията ми като съвносител на доклади, както и други парламентарни инициативи. Отразен е всеки мой работен ден - пленарни заседания, комисии, конференции и семинари, срещи с граждани в местните ми офиси в страната и други публични дейности. Редовно през тези години публикувах и позиции по важни вътрешнополитически и външнополитически въпроси. Те също са включени в моите отчети, които са общодостъпни в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". Редовно информирах в социалната мрежа Фейсбук за дейността си, както и за най-важните актове, които приемахме в Европарламента. Благодаря на колегите ми от ПП ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел и Емил Радев за доброто ни сътрудничество.

Благодаря и на всички мои сътрудници - местни и акредитирани, с които работехме активно през целия мандат, който никак не бе лишен от изпитания. Достатъчно е да припомня за смъртоносната ковид пандемия, когато се наложи да работим дистанционно.

Благодарен съм за добрите думи и пожелания към мен от лидера на ЕНП Манфред Вебер и председателя на парламента г-жа Роберта Мецола.

С надежда и вяра в хубавите дни за България ще продължа да жадувам за нормалност в политиката. Защото от нея ни лиши през последните години т.нар. промяна.

Много бих искал да не загубя Вас, приятелите ми във Фейсбук. Разбира се, няма да ме срещнете на пейка в кварталната градинка или пред блока, в който живея. Все още ми е рано. Но искам да Ви благодаря за подкрепата, за умните съвети, за оригиналните размисли, които споделяхте и се надявам да продължите да споделяте с мен. Благодаря Ви!

От фейсбук