Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Санчес и съпругата му Бегоня Гобес. СНИМКА: РОЙТЕРС
Санчес и съпругата му Бегоня Гобес. СНИМКА: РОЙТЕРС

Санчес обявява днес ще остане ли на поста

Разследването срещу Бегоня Гомес е за корупция и търговия с власт - основано е само на медийни твърдения.

Испанският премиер Педро Санчес ще разкрие днес дали остава на поста си, или ще подаде оставка, съобщи Си Ен Ен.

През кариерата си Санчес се справи с немалко съперници и остана непоклатим на поста си. Преди дни обаче лидерът на социалистите понесе удар, след като съдът в Мадрид обяви, че е започнал разследване срещу съпругата му Бегоня Гомес. Малко след това Санчес обяви, че спира да изпълнява обществените си задължение, за да помисли дали да остане в политиката.

Разследването срещу Гомес е за “престъпление, свързано с търговия с влияние и корупция”, и започва след жалба на Manos Limpias (“Чисти ръце”) - самопровъзгласил се профсъюз,

свързан с крайната десница

Той има дълга история на използване на съдилищата за преследване на онези, които според него представляват заплаха за демократичните интереси на Испания.

От “Чисти ръце” обявиха, че жалбата срещу Гомес се основава единствено на твърдения, разпространени в медиите. “Ако те са неверни, тези, които са ги публикували, трябва да признаят лъжата си, но ако са верни, тогава смятаме, че съдебното дело трябва да продължи”, посочват оттам. Същевременно регионалният прокурор на Мадрид препоръча делото да се отхвърли.

“Въпросът, който основателно си задавам, е: струва ли си всичко това? Искрено не знам”, пише премиерът в писмото си от четири страници. “Трябва да спра и да обмисля случващото се със съпругата си. Често забравяме, че и политиците са хора. И не се срамувам да го кажа, но

аз съм човек, който е дълбоко влюбен в съпругата си,

която живее с чувството на безсилие, докато я замерят с кал”, пише още премиерът. Писмото му изненада политическите анализатори в страната заради интимния и емоционален тон, неприсъщ за Санчес, който е по-добре познат като хладнокръвен политик, който държи семейството си извън светлината на прожекторите.

Докато много политици подкрепиха Санчес, според някои действията му са политическа стратегия, с която си печели подкрепа. Според Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет в Барселона, ходът на Санчес отговаря на неговия профил на политик. “Това е чист Санчес,

това е неговият стил да бута фигурите от дъската”,

посочи той. Същевременно в събота по улиците на Мадрид излязоха над 12 хил. души в подкрепа на премиера, скандирайки “Педро, не се предавай” и “Не си сам”.

Възможностите пред Санчес са няколко. Ако той подаде оставка, то крал Фелипе VI ще трябва да обсъди с лидерите от парламента дали някой политик може да събере необходимата подкрепа за ново правителство. Санчес може и да получи вот на доверие от долната камара заради подкрепата, на която вече се радва. Това може да е стратегически ход преди регионални избори в Каталуния през май, както и Европейските през юни. Има спекулации, че именно Санчес е един от спряганите за следващ председател на Европейския съвет. Също възможен остава и сценарият за предсрочни избори.